• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İşte doğru aşure pişirme metodları
24 Kasım 2012 Cumartesi 12:45

İşte doğru aşure pişirme metodları

Kültürümüzde paylaşım, zenginlik, birlikte yaşama, vahdet oluşturma anlamlarını taşıyan Aşure Tatlısı, bu hafta tüm sofraların baş tacı olacak.
Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Sümerya Üzüm, aşure tatlısının, zengin besin değeriyle ve sağlığa faydasıyla da dikkat çektiğini belirterek, doğru aşure pişirme metotları ile aşurenin besin değerini anlattı...
 
Geleneksel olarak Muharrem Ayında Anadolu'nun her yerinde yapılan aşurenin içeriğinin yöreden yöreye farklılık gösterdiğini belirten Dyt.Üzüm, şu bilgileri verdi:
 
 “Aşure içerisinde kuru baklagil ve tahıl grubuna yer verildiği için bitkisel protein içerir. Bu yönüyle diğer tatlılara oranla daha masumdur, çünkü kurubaklagiller ve proteinler şekerin kana yavaş karışmasını sağlamaktadır. Hayvansal gıdalar olmadığından kolestrol içermez, bu sebeple kolestrol hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Aşure’nin içindeki kuru ve yaş meyvelerin posa içeriği sayesinde doyurucu ve besleyici özelliği yükselir. Hazmetmesi kolay ve hafif bir tatlı olan aşureye servis öncesi eklenebilecek ceviz, fındık gibi kuru yemişlerle omega 3 yağ asitleri açısından zenginleştirilebilmesi mümkündür. Bu sayede kalp ve damar hastaları için de faydalı bir besin haline getirilir. Aşurenin içinde şeker yerine pekmez kullanılırsa besin değeri artacağından çocuklar ve yüksek besin ihtiyacı hisseden kişiler için daha besleyici olur. Aşurenin içine şeker yerine tatlandırıcılar eklediğimizde ise karbonhidrat ve kalorisini düşürerek şeker hastalarına ve diyet yapanlara uygun bir aşure elde etmiş oluruz. Fakat, şeker hastaları aşureyi aşırı tüketmekten kaçınmalıdır. Karbonhidat içeriği yüksek olan aşure, kuruyemişler ve kurubaklagiller sebebiyle protein ve yağ içermekle beraber çinko, fosfor, kalsiyum, magnezyum, B grubu vitaminlerinden de zengindir. Bu özelliklere sahip olduğu için aşure özellikle çocuklar, yaşlılar, gebe ve emzikliler ve işçiler için önemli bir besin çeşitidir. Yüksek enerji kaynağı olan aşure, çocukların direncini artırarak hastalıklara karşı daha dayanıklı olmalarını sağlar. Mineral ve vitamin içeriği vücut sıvılarının dengesini sağlar, ayrıca vücudu destekler. İçinde hayvansal yağ olmayan aşurenin, sağlıksız olan tek yönü şeker içermesidir, şeker yerine pekmez kullanılırsa besleyici değeri daha da artacaktır”
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA