• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İşte Başbakan Erdoğanın yeni uçağı
08 Şubat 2013 Cuma 14:30

İşte Başbakan Erdoğan'ın yeni uçağı

Başbakan Erdoğan için ısmarlanan Airbus A330VIP Presidental gelecek ay teslim ediliyor. Uçağın maliyeti tam 120 milyon dolar...

Başbakan'a yeni alınan uçağa Fatih Sultan Mehmet'e saygı için "Fatih" ismi verilecek. 2 motorlu A330 uçağı yakıt ikmali yapmadan 11 bin kilometre havada kalabiliyor. Diğer bir deyişle; Türkiye'den Amerika'ya durmadan uçabiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ısmarlanan ve "Devlet başkanlarının tercih ettiği uçak" diye bilinen Airbus A330 Presidential gelecek ay teslim ediliyor.

BAŞKANLARIN KULLANDIĞI UÇAK

Air Force One ABD başkanlarını taşıyan başkanlık uçağıdır. Mavi-beyaz renkli Boeing 747 modelidir. Air Force One ABD Başkanı'nın içinde bulunduğu, hava kuvvetlerine ait hava aracının kodudur. Air Force One'ın kuyruk numarası 28000 ve 29000 olan iki jet uçaktan başkanın bindiğine verilen isimdir. ABD'de, devlet başkanı, tüm silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Bu sebepten başkanın adımını attığı her askeri araç call sign (çağrı işareti) değiştirir ve bağlı olduğu kuvvetin isminin ardına one eklenerek başkomutanın araçta olduğu vurgulanır.

2.5 YIL ÖNCE SİPARİŞ EDİLMİŞTİ

Başbakanlık için ANA uçağı yetersiz bulunduğundan 2.5 yıl önce bu jet sipariş edilmişti. Başbakan'ın kullanımına tahsis edilecek uçağın bakım ve işletme hizmetlerini Türk Hava Yolları verecek.

Uçağın iç düzeni Başbakan Erdoğan'ın önerisi ve istekleri doğrultusunda özel olark dizayn edildi.

Uçakta geniş bir oturma bölümünün yanı sıra Başbakan için çalışma ve yatak odası da bulunuyor.

UÇAKTA FÜZESAVAR SİSTEMİ VAR

Airbus A330'ların VIP Presidential tipleri en çok 50 koltuklu olarak yapılıyor. Ancak Erdoğan için alınan bu uçak kalabalık heyetler düşünülerek 90 kişilik olarak tasarlandı.

Kablosuz internet ağı bulunan uçak aynı zamanda kendi savunma sistemine sahip. Herhangi bir saldırıya karşı uçağa füzesavar monte edildi.

TÜRKİYE'YE MALİYETİ 120 MİLYON DOLAR

Liste satış fiyatı 200 milyon dolar olan bu uçaklar, VIP dizaynı ile birlikte 300 milyon dolara kadar çıkıyor. THY'nin Airbus ile olan özel anlaşmaları sayesinde ve vergi muafiyeti ile bu maliyetin Türkiye için 120 milyon dolar olacağı söyleniyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA