• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İstanbul planlı aydınlatılacak
09 Mayıs 2015 Cumartesi 15:00

İstanbul planlı aydınlatılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentin gece görünümünü daha belirgin kılmak ve aydınlatma kirliliğine son vermek için "Aydınlatma Master Planı" hazırlatacak.

İstanbul'un gece görünümünü daha belirgin kılmak ve aydınlatma kirliliğine son vermek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından "Aydınlatma Master Planı" hazırlatılacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmanın şartnamesinde, İstanbul'un gece aydınlatmasının yeterli olmadığı vurgulandı. Gündüz fark edilen kent siluetinin gece algılanmadığı ve birçok tarihi yapının görülmediği belirtilen şartnamede, bu durumun şehrin gece kullanımını etkilediği, turizm ve güvenlik gibi konularda olumsuzluklara neden olduğu kaydedildi.

Bu nedenlerle hazırlanacak "Aydınlatma Master Planı", şehrin gece aydınlatmasının modellenmesini amaçlıyor. Bu çalışma ile İstanbul ilk kez böyle bir plana sahip olacak. Plan sayesinde kentin gece görüntüsüne dair bir vizyon belirlenecek. Kentin uzakta ve farklı görüş alanlarından görülebilir bir yapıya dönüşmesi sağlanacak.

Şehrin siluetini oluşturan yerlere özel aydınlatma

İstanbul Aydınlatma Master Planı'na göre, tarihi yarımada ve Haliç bölgesi, Boğaziçi hattı, Galata-Pera-Taksim bölgesi, Büyükdere-Maslak aksında özel aydınlatma yapılacak.

Bu bölgelerdeki tüm yollar, meydanlar, köprüler, sahil bantları, su alanları, yeşil alanlar ve parklar, yüksek yapılar, seçilen tarihi yapılar, kamu binaları ve panoramik bakış noktaları için özel aydınlatma projeleri uygulanacak.

Kutlamalar için özel aydınlatma

Planda, kutlama yapılan bayram ve diğer özel günler için müzik eşliğinde ışık gösterileri tasarımlarının yapılması da bulunuyor. Bu amaçla Sydney, New York gibi kentlerdeki aydınlatma şölenlerinin araştırılması ve İstanbul'un özellikli bölgeleri için bir aydınlatma şöleni senaryosu oluşturulması hedefleniyor.

Aydınlatmada bütünlük sağlanacak

Şehrin silueti dışında kalan bölgelerde ise tüm ulaşım ana aksları, sahil bantları, yeşil alanlar ve parklar için aydınlatma modelleri oluşturulacak.

Bu modellemeler sayesinde şehirdeki aydınlatma kirliliğine son verilmesi, güvenliğin artırılması, turizm ve ticaretin canlandırılması, enerji tasarrufu ve aydınlatmada bütünlük sağlanması hedefleniyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA