• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İşsizlik kabusu sigortayı patlattı
01 Ağustos 2009 Cumartesi 11:39

İşsizlik kabusu sigortayı patlattı

İşten atılma korkusuyla işsizlik sigortasına sarıldık. Bankaların işten çıkarılana maaş bağlayan ve kredi kartı borcunu kapatan sigortalarına talep fırladı

1 milyon 200 bin çalışan işsizlik sigortası yaptırdı

Krizde işini kaybetme korkusu artınca işsizlik sigortasına talep patladı. Türkiye'de Genworth, Garanti Emeklilik, Cardif ve Birlik Sigorta gibi belli başlı şirketler tarafından sunulan işsizlik sigortası yaptıran kişi sayısı 1.5 milyona yaklaşıyor. Cardif  bugüne kadar 650 bin, Garanti Emeklilik 400 bin, Genworth 100 bin, Birlik Sigorta ise 30 binin üzerinde kişiyi sigortaladı
 

Küresel krizle birlikte Türkiye'de yüzde 10'lardan yüzde 16'lara fırlayan işsizliklik oranı işsizlik teminatlı hayat sigortası ürünlerine talebi patlattı. İlk defa 2008 yılı mayıs ayında 3 ayrı paketten oluşan işsizlik ürünlerini çıkaran Garanti Emeklilik poliçe satışında geçen yılı üçe katladı. Geçen yıl mayıs-aralık döneminde 13.5 milyon TL'lik işsizlik sigortası ürünü satan Garanti Emeklilik, bu yılın ilk altı ayında 45 milyon liralık prim üretimine ulaştı.

İŞSİZE, İŞ GARANTİSİ

Geçen yıl sadece altı ayda yakaladığı 60 binlik poliçe adedini ise 2009 yılında neredeyse her ay gerçekleştiren şirket, böylece 406 bin kişiyi sigortaladı. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, işsizlik ürünleri ile herhangi bir nedenle istek dışı işsiz kalanların riskini üstlendiklerini belirtirken, yurtdışında olduğu gibi insan kaynakları şirketleri ile stratejik ortaklık yaparak iş bulmayı da planladıklarını açıkladı.Talep patlamasında ekonomik konjonktürün etkili olduğunu belirten Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, 'Ancak bu denli ilgi bekliyor muydunuz?' noktasında, şaşkınlığını şu sözlerle ifade etti: 'Sigortacılık meslek hayatımda ilk defa müşterinin gelip bizden ürün talep ettiğini gördüm. Çünkü, sigorta satılan bir üründür. Pazarlama elemanlarımız aracılığıyla müşterilerimize, ev ve arabalarını sigortalattırmalarını tavsiye ederiz. Ama burada müşteri gelip 'işsizlik sigortasını da almak istiyorum' dedi.'

İşsizlik riskinin kriz olsun olmasın her dönemde çalışanların korkulu rüyası olduğunu dile getiren Erhan Adalı, şunları söyledi: 'ABD'de 1929 buhranından sonra en büyük kriz denilen müthiş bir kriz oldu. Keza Batı Avrupa ülkeleri de bu krizden etkilenmeye devam ediyor. Ancak buralarda insanların hayatında çok dramatik değişiklikler olmuyor. Yani hayat standardı bir anda değişmiyor. Bizde işsiz kaldığınız zaman hem borcunuz kalıyor, hem gelirinizden oluyorsunuz. Batı'da bu tip dramatik değişiklikler yaşanmamasının nedeni bu tip özel sigortalara yaklaşık 30-40 senedir alışkınlar. Türkiye'de ise insanlar bu ürünle yeni tanışmaya başladı.  Dolayısıyla konjonktür ürünün tanınmasında ve kabul edilebilirliğinde çok ciddi katkısı oldu.'

KARTTA TALEP FAZLA

Adalı, talebe ilişkin şu bilgileri verdi: 'Her ay 60 bin kişi işsizlik sigortası için başvurdu. Kredi kartı sigortasına olan talep fazla. Toplam 45 milyon liralık üretimin yarısı kredi kartlarından geldi. Onu Gelir Güvencesi ve Kredi Ödeme Güvencesi Sigortası izliyor. Sektörel olarak ise kişisel tahminim işsizlik sigortasında prim üretimi şu an itibarıyla 55-60 milyon TL civarında bir büyüklüğe ulaşmıştır.'

Ayda 60 bin kişi sigorta yaptırıyor

İŞSİZLİK Sigortası, Türkiye'de çok yeni bir ürün. Garanti Emeklilik'in yanı sıra Fransız BNP Paribas'ın iştiraki Cardif, ABD'li Genworth ve Birlik Sigorta bu alanda hizmet veren şirketler arasında başı çekiyor. İlk olarak 2008 yılında piyasaya sunulan bu ürünler, işsizlik halinde kredi kartı ve bireysel kredi borcunuzunu ödüyor. Eğer isterseniz ayda belli bir oranda prim ödeyerek altı ay boyunca maaş alıyorsunuz. Geçen yıl ayda ortalama 10 bin poliçe zor satan şirketler, şimdi ayda 40 ila 60 bin arasında işsizlik ürünü satıyor. Talebin giderek artması bekleniyor.

Bireysel kredi ödeme güvencesi sigortası

l Bireysel kredi taksitlerini ödüyor.

l  Mortgage kredilerinde 4 bin 500 TL'ye, diğer bireysel kredilerde 3 bin 500 TL'ye kadar taksitler ödeniyor.

1 yıl ve daha kısa süreli kredilerde hasar başına maksimum 6 taksit ödeniyor.

Aylık prim kredi taksidinin yüzde 2.5'i ile sınırlı.

l  Bir yıldan uzun süreli kredilerde hasar başına maksimum 12 taksit  tazminat ödeniyor.

Sigorta süresinin 5 yıl veya daha kısa olması durumunda toplamda maksimum 18, sigorta süresinin 5 yıldan uzun olması durumunda ise toplamda maksimum 24 taksit ödeniyor.

Aylık işsizlik primi kredi taksidinin yüzde 2.8'i ile sınırlı. Bu üç  üründen yararlanmak için son altı aydır aynı iş yerinde çalışmış olmak gerekiyor.

Kart borcunun tamamı kapatılıyor

l TEMİNAT: Çalışanların işsiz kalmaları, serbest meslek sahiplerinin hastanede yatmaları veya maluliyet-vefat gibi durumlarda taksitli harcamalar dahil ekstrenizdeki borcunuzu tek seferde ödüyor. Aylık maksimum teminat bedeli 10
bin TL olarak belirlenmiş.

l TEMİNAT TUTARI: Riskin gerçekleşmesinden önceki son ekstredeki toplam borç (ilgili dönem ekstre harcamanız, ileri vadeli taksitler toplamı+ekspres limit kullanılan harcamalar.)

l SİGORTA PRİMİ: Prim, aylık borcun sadece yüzde 1'i ile sınırlı. Ancak aylık ödenen prim hiçbir şartta 50  TL'yi geçmiyor. Diyelim ki, kasım ayına ait bin TL'lik kart borcunuz var. O ay bu tutarın yüzde 1'i olan 10 TL prim ödüyorsunuz. Her ay ödeyeceğiniz prim borca bağlı olarak değişiyor. İşsiz kaldığınızda 30 gün bekleme süresi var. Bu süre sonunda kart borcu sigorta şirketi tarafından kapatılıyor.

İşsizlikte, 6 ay gelir güvencesi

l SİGORTA TEMİNATI: Her türlü yaşam kaybı, kaza sonucu maluliyet. Bordrolu, özel sektör çalışanları için işsiz kalma; serbest meslek sahipleri için hastanelik olma durumunda  belirlenen aylık maaş maksimum 6 ay boyunca ödeniyor.

l AYLIK MAAŞ: Çalışanlar için aylık net maaşın, serbest meslek sahipleri için de vergi sonrası aylık gelirin yüzde 70'ini aşmayacak şekilde maaş bağlanıyor. İşsiz kalındığında  en fazla 6 ay boyunca  iş bulana kadar 331 TL ila 2 bin 500 TL arasında   sigortalının seçtiği  bir tutar maaş olarak ödeniyor.

l SİGORTA PRİMİ:  Aylık prim 12 ila 90.63 TL arasında değişiyor. Diyelim ki, işsiz kaldığınızda aylık 500 TL maaş bağlanmasını istiyorsunuz, bunun için ödemeniz gereken aylık prim tutarı 18,13  TL.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA