• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İsrailli Bakanı telaş sardı
26 Aralık 2010 Pazar 17:03

İsrailli Bakanı telaş sardı

'Barış görüşmeleri olmazsa, kurulacak Filistin devletini ABD'nin bile tanıyabilir.'
İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, barış görüşmelerine biran önce geçilmesi için, yerleşimlerde inşaat yasağının devam etmesi de dahil, gereken herşeyin yapılmasını istedi, "Barış görüşmeleri olmazsa, kurulacak Filistin devletini ABD'nin bile tanıyabileceğini" ifade etti.

Ben-Eliezer,İsrail kabinesinin haftalık olağan toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, barış görüşmelerinin yenilenmesinin şart olduğunu belirtirken, Filistinliler'in, bir barış anlaşmasına gidilmeden, devletleri için dünya çapında destek sağladıklarına dikkati çekti.

"Filistinliler'le diyalog için, yerleşimlerde inşaat yasağının birkaç ay sürmesi de dahil olmak üzere, mümkün olan herşeyi yapmalıyız" diyen Ben-Eliezer, "Bir yıl içinde,Amerika dahil bütün dünya ülkeleri bir Filistin devletini desteklerse, buna hiç şaşmayacağım. Sonra kendimize biz neredeydik, ne yapıyorduk diye sorarız" diye konuştu.

Ben Eliezer ayrıca,Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınırda son haftalardaki yaşanan gerginliğe de değindi ve "Bizim gerginliği tırmandırmada bir çıkarımız yok. Umarım Hamas, Gazze'den yapılan roket saldırılarını durdurur, aksi takdirde, bizim karşılık vermekten başka seçimimiz yok" ifadelerini de kullandı.

Latin Amerika ülkelerinden 5'i, Brezilya, Arjantin, Bolivya, Uruguay ve Ekvador, 1967 sınırlarına dayalı bağımsız Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamış bulunuyor.

Eylül sonunda, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağı süresinin dolması ve İsrail tarafının bunu uzatma niyetinde bulunmadığını açıklamasıyla, Amerikalılar'ın arabuluculuğundaki barış görüşmeleri donmuştu. Amerikan tarafının, öncelikle İsrail'i bir askeri anlaşma çerçevesinde 3 aylık bir inşaat yasağına ikna etme çabaları başarısız olmuş ve ABD, bu çabalardan vazgeçtiğini açıklamıştı.

Filistinliler de, müzakere yöntemiyle barış çabalarının başarısız kalması karşısında, tek taraflı olarak devletin ilanı dahil, pekçok seçenekleri bulunduğunu ifade ediyor.
 
 
 
Timeturk
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA