• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İsrailden ilişkileri düzeltme çırpınışı
06 Ağustos 2010 Cuma 10:20

İsrail'den ilişkileri düzeltme çırpınışı

İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalar, Tel Avivin Gazze filosu saldırısı konusundaki BM soruşturmasıyla işbirliği yapmayı kabul etmesiyle aynı zamana denk geldi.
İsrail, geçmişte verdiği sözlere dair sorumluluğunu yerine getirmemek için attığı her adımda dürüstlüğü kaybetmişti. Fakat BM soruşturmasını kabul etmesi, kendisini ABD desteği sayesinde yasaların üzerinde görmesi konusunda küçük bir değişikliğin göstergesi.

İsrail bu davada, karşı tarafın Türkiye olması sebebiyle yatıştırma yöntemini seçti. İsrail Türkiye’yle ilişkilerinin düzelmesini umuyor. Ancak İsrail ve Lübnan orduları arasındaki sınır gerginliği konusunda da yatıştırma yöntemine başvurulması öngörülüyordu. Fakat İsrail, Lübnan askerlerinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan çatışmanın ardından, Lübnan’dan kendi topraklarına iki füze fırlatıldığını iddia ederek ortamı daha da germeye ve kendisini büyük bir dış tehlikeye karşı savunuyormuş gibi göstermeye çalıştı.

Krizin daha fazla tırmanmaması için, güney Lübnan’daki BM barış gücü arzulanan düzeyde bir çaba ortaya koyup, güvenliği sağlaması ve işlerin daha kötüye gitmesini engellemeli. İsrail’in Türkiye’yle ilişkilerini yatıştırma çabasına da, güney Lübnan’a yönelik bir tehdit eşlik etmemeli. Lübnan halkı İsrail’le yaşanan 2006 savaşışının etkilerini hâlâ aşmış değil. (Suudi Arabistan gazetesi Vatan, başyazı, 4 Ağustos 2010)
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA