• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İsrail Tevratın aksi yönde karar verdi
05 Kasım 2012 Pazartesi 14:47

İsrail Tevrat'ın aksi yönde karar verdi

İsrail Şeriat Mahkemesi, Tevrat'ta yer alan ve yüzyıllardır uygulanan bir hükme rağmen aksi yönde karar verdi.

İsrail Şeriat Mahkemesi, Tevrat'ta yer alan ve yüzyıllardır uygulanan Hz. Harun'un soyundan geldiklerine inanılan 'kohen'lerin anne ve babası Yahudi olmayan biriyle evlenemeyeceği yönündeki hükme rağmen, bir 'kohen'in babası Yahudi olmayan bir kadınla evliliğini 8 yıl sonra onayladı.

 Annesi Yahudi, babası Yahudi olmayan Rusya göçmeni Irena Plotnikov'un, Harun Peygamber soyundan geldiği için 'kohen' soyadını taşıyan Shmuel Kohen ile evlenme izni almak için 2004'te yaptığı başvuru, İsrail Şeriat Mahkemesi tarafından kabul edildi. Plotnikov-Kohen çiftine evlenme izni verilmesiyle ilk kez bir 'kohen'le anne ve babası Yahudi olmayan biri evlenmiş olacak. Mahkeme Başkanı Sefarad Haham Shlomo Amar kamuoyuna yaptığı açıklamada, mahkemenin çiftlerin özel durumunu dikkate alarak evliliği onayladığını açıkladı.

Amar ayrıca, Şas Partisi'nin ruhani lideri Haham Ovadia Yosef'in de konu ile ilgili görüşlerine başvurulduğunu kaydetti. İsrail Şeriat Mahkemesi'nce alınan bu kararın, ilgili Tevrat hükmü gereği anne ve babası Yahudi olmayanlarla evlenemeyen 'kohen'ler için de emsal teşkil etmesi bekleniyor. 

Kohenlik nedir?

İbranice'de ''kahin'' anlamına gelen 'kohen'lik, Yahudilikte oldukça önemli bir unvan. Yahudilik inancına göre 'kohen' soyadını taşıyan kişiler, baba tarafından Hz. Musa'nın kardeşi Hz. Harun'un soyundan geliyor. Ayrıca 'kohen'lerin, Yahudiliğin en mukaddes mekanlarından Kutsal Tapınak ''Bet Amikdaş''ta görev yapan hahamların soyundan geldiklerine inanılıyor. 'Kohen'ler diğer Yahudilerden farklı olarak, dullar ile anne ve babası Yahudi olmayanlarla evlenemiyor. Kitab-ı Mukaddes'in konuyla ilgili pasajında,''Kohenler fahişeler, kirletilmiş kadınlar, dul kadınların yanısıra anne ve babası Yahudi olmayanlarla da evlenemez'' ifadeleri yer alıyor.
Taner Aydın/Kudüs- AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA