• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İsrail ordusu Batı Şeria’da tatbikat başlattı
02 Mart 2015 Pazartesi 07:37

İsrail ordusu Batı Şeria’da tatbikat başlattı

İsrail ordusunun, Batı Şeria’da çok sayıda askerin katılımıyla iki günlük askeri tatbikat başlattığı bildirildi.

İsrail ordu sözcülüğünden ismini vermek istemeyen bir yetkili, AA muhabirine, bugün başlayan ve bugün akşama kadar sürecek tatbikat için 3 bin askerin birliklerine çağrıldığını, telefonla aranan 10 bin askere de teyakkuz halinde olmalarının istendiğini söyledi.

Kaç askerin tatbikata katıldığına dair rakam vermekten kaçınan yetkili, "tatbikatın her iki yılda bir yapılan rutin uygulama" olduğunu savundu.

Öte yandan, İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesinde, ordudan üst düzey bir yetkiliye dayandırılarak verilen haberde, tatbikatın resmi amacı başka olsa da asıl hedefin, Batı Şeria’da çıkabilecek çatışma ortamına karşı ordunun en geç mart sonuna kadar hazır hale gelmesi olduğu öne sürüldü.

Haberde ayrıca, hava, istihbarat ve özel birliklerin, İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet ile koordineli yürüttüğü bildirilen tatbikatın, adam kaçırma gibi acil senaryolara hazırlığı da içerdiği kaydedildi.

İsrail, Batı Şeria'yı Yahuda ve Samarya şeklinde adlandırarak kendi toprağı görüyor. İsrail İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, Batı Şeria'da 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Filistin tarafı ise bu sayının açıklanandan fazla olduğunu belirtiyor.

Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek, İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri zaman zaman sözlü ya da fiziksel tacizi, yerel halk ile yerleşimciler arasında sürtüşmelere neden oluyor.

Filistin Yönetimi finansal sıkıntıda

Filistin Yönetimi, İsrail'in vergi ödemesini kesmesi nedeniyle son aylarda çalışanlarının maaşını ödemekte zorlanıyor.

Filistin’in, ayda yaklaşık 175 milyon dolara ulaşan ithalat ve ihracattan elde ettiği gelirin vergisine İsrail tarafından önce el konuluyor, ardından Ramallah’taki Filistin hükümetine teslim ediliyor. Filistin yönetimi, bu gelirlerle 175 bin memurun maaşını ödüyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sona ermesi için hazırlanan karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilmesinin ardından 31 Aralık’ta, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurucu temel anlaşması "Roma Sözleşmesi"nin de aralarında bulunduğu bazı uluslararası anlaşmalara katılma belgesini imzalamıştı. İsrail, bu gelişmelerin ardından Filistin yönetimine ödediği vergi gelirlerini dondurma kararı almıştı.

Filistin yönetimi, geçen hafta, İsrail'in 2 aydır el koyduğu vergi gelirlerinin yaklaşık 75 milyon dolarından (300 milyon şekel), elektrik borcuna karşılık feragat etmişti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA