• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İsrail havadan cunta tünelden
14 Mart 2014 Cuma 09:05

İsrail havadan cunta tünelden

İslami Cihad'ın, üyelerinin öldürülmesine misilleme olarak İsrail'e attığı füzelere Tel Aviv hava saldırısıyla karşılık verdi.

Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin cunta tarafından görevden alınması sonrası hayat şartları daha da güçleşen sınırdaki Gazze Şeridi, diğer taraftan da İsrail ablukası ve hava saldırıları ile yine zor günlerden geçiyor. İslami Cihad hareketinin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, harekete mensup 3 kişinin öldürmesine misilleme olarak İsrail'e hava saldırıları düzenledi. İsrail'in Gazzesınırında bulunan Sderot, Netivot, Sdot Nagv ve Poet Negev kentlerine en az 30 füze düştü. Olayda ölen ya da yaralananın olmadığı, 'Demir Kubbe' savunma sisteminin Askalan kentinde atılan füzeleri imha ettiği kaydedildi.

BİRLİKTE GÖZDAĞI VERDİLER

Olayın sorumluluğunu üstlenen Kudüs Seriyyeleri, İsrail'in hakereket mensup 3 kişiyi öldürmesine yönelik misillemede bulunduklarını açıkladı. İsrail ordusunun önceki gün Refah kentine düzenlediği hava saldırısında 3 Filistinli hayatını kaybetmiş, Beyt Hanun'da bir evde meydana gelen patlamada da 3 kişi yaşamını yitirmiş, biri kadın ikisi çocuk 7 kişi yaralanmıştı. Öte yandan 2008-2009 döneminde Gazze'ye yönelik kanlı 'Dökme Kurşun Operasyonu'nun hemen ardından İsrail'de yönetimi devralan Başbakan Benyamin Netanyahu, son gerginliği gerekçe göstererek saldırı kartını öne sürmekte gecikmedi. Netanyahu, füze saldırılarına cevabının 'çok sert' olacağını söylerken, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da 'Gazze'ye düzenlenen iki saldırıdan (Dökme Kurşun, Bulut Sütunu) sonra da bölgede sükunet sağlanamadı. İsrail'in, güney halkının güvenliğini sağlayabilmesi için Gazze'nin işgal edilmesi kaçınılmaz' ifadesini kullandı.

Aşama aşama imha

İsrail yönetimi, füze saldırılarına tepki olarak Gazze'nin tek ticari kapısı olan Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nın kapatılmasına karar verdiğini açıklarken, Gazze'nin bir diğer nefes alma noktası olan Mısır sınırında ise can damarları neredeyse tamamen kesilmiş durumda. 3 Temmuz 2013 tarihindeki darbede İsrail'den yakın destek gördüğü iddia edilen cunta rejimi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) ardından geçtiğimiz günlerde de Filistinli Hamas hareketini, 'terör örgütü' ilan etmişti. Mısır ordusundan yapılan son açıklama da Gazze'nin daha da çaresiz hale getirilmesinin bir diğer halkasını ortaya koydu. Açıklamaya göre, Mısır'ı Gazze'ye bağlayan bin 370 tünel imha edildi. 2006 yılından bu yana devam eden İsrail ablukası Filistin topraklarını dış dünyadan uzaklaştırmaya çalışırken, Refah üzerinden Gazze'ye ulaşan tünellerde, gıda, yakıt, tüketim maddeleri, hatta canlı hayvan ihtiyacı karşılanıyordu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA