• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İsrail barışı çiğniyor
09 Ocak 2011 Pazar 21:55

İsrail barışı çiğniyor

İsrail'den her zaman olduğu gibi Doğu Kudüs'te barış ümitlerini baltalayan yıkım. Böylece, uluslararası tepkilere karşın yeni yerleşim inşaasının da önü açılmış oldu.
İsrail ordusu, Doğu Kudüs'te Arapların yaşadığı semtte yeni yerleşim merkezleri için planlanan bir bölgede yıkım yaptı. Böylece, uluslararası tepkilere karşın yeni yerleşim inşaasının da önü açılmış oldu.

Shepherd (Çoban) Oteli'nin yerleşim inşaasına olanak sağlamak için yıkılmasına ABD başta olmak üzere uluslararası camiadan yoğun bir muhalefet vardı.

Filistin liderinin bir sözcüsü, yıkımın Filistinlilerin İsrail'le barış görümelerine geri dönmesi olasılığını da ortadan kaldırdığını söyledi.

Amerikalılar'ın başlattığı barış görüşmeleri, İsrail'in işgal altındaki topraklarda yerleşim merkezi inşaasını durdurmaması nedeniyle kesintiye uğramış durumda.

Şeyh Cerrah semtindeki otelin İsraillilere 20 apartman dairesi inşa edilmesi amacıyla yıkıldığı bildiriliyor. 1930'larda inşa edilen otel, Kudüs'ün başmüftüsü Emin el Hüseyni'nin evi olarak hizmet görmüştü.

Bugün ise otelin mülkiyeti konusunda anlaşmazlık olduğu ileri sürülüyor. İsrail, binanın Yahudi kökenli bir Amerikalı emlakçıya ait olduğunu iddia ediyor. Filistinliler ise, otele 1967'de Doğu Kudüs'ün işgal edilmesinden sonra yasadışı bir şekilde el konulduğunu söylüyor.

ERAKAT: BARIŞ GÖRÜŞMELERİ YAPILMAYACAK

Filistinli Başmüzakereci Saib Erakat İsrail hükümeti ''yerleşim yerleri açmaya ve Shepherd Oteli'nin yıkılması gibi eylemlere devam ettiği sürece'' barış görüşmelerinin yapılmayacağını belirtti.

İsrail hükümeti, uluslararası toplum tarafından tanınmamış olmasına rağmen, 1967'de işgal ettiği Kudüs'ün doğusu da dahil olmak üzere kentin istediği her yerinde bina inşa etme hakkına sahip olduğunu savunuyor.

Filistin tarafı da İsrail, Kudüs'ün doğusu da dahil olmak üzere işgal altındaki bölgelerde Yahudi yerleşimleri kurmaya devam ettiği sürece barış görüşmelerine katılmayacağını vurguluyor.

Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna da, İsrail'in, ne Doğu Kudüs'te ne de 1967'de işgal edilen Filistin topraklarının başka bir yerinde inşaat hakkı olduğunu söyledi.

BARGUTİ: İSRAİL'İN ETNİK TEMİZLİK POLİTİKASININ KANITI

Ebu Rudeyna, özellikle Şeyh Cerrah bölgesindeki otelin yıkımı ve genel olarak Doğu Kudüs'teki ev yıkımlarıyla, İsrail'in barış sürecine yönelik ABD'nin çabalarını da baltaladığını ve böylece müzakerelere dönüş ihtimalini ortadan kaldırdığını belirtti.

Filistin Ulusal İnisiyatifi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Barguti, yıkımın, İsrail'in etnik temizlik politikasının bir diğer kanıtı olduğunu söyledi.

Barguti, İsrail'in, işgal altındaki Kudüs'te yeni yerleşimler inşa ederek, kentteki Filistin varlığının kökünü kazıyarak Kudus'ü tamamen bir Yahudi kentine dönüştürdüğünü vurguladı.

AB HER ZAMANKİ GİBİ İSRAİL'İ SADECE KINADI

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İsrail'in Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşimine yer açmak için bir oteli yıkmasını şiddetle kınadı.

Ashton, yaptığı yazılı açıklamada, Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim yerlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu, taraflar arasında güveni tehdit ettiği ve barışa engel oluşturduğu uyarısında bulundu.

Ashton, "Doğu Kudüs işgal altındaki Filistin toprakları arasındadır. AB İsrail'in ilhakını tanımayacaktır" dedi.

İşgal altındaki Filistin topraklarında son dönemde şiddetin tırmanışa geçmesinden ve can kayıplarından endişe duyduğunu belirten Ashton, taraflara teenni ve şiddeti durdurma çağrısı yaptı.

Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah semtindeki Shepherd Oteli, yerine 20 apartman dairesi inşa etmek isteyen İsrail tarafından bu sabah yıkılmıştı.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA