• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İspanyada 3 Türk boğuldu
14 Nisan 2015 Salı 13:26

İspanya'da 3 Türk boğuldu

İspanya'nın güneyindeki Marbella kentine 2 haftalık bir program için gelen engelli Türk öğrenci grubundan 3 kişi denizde boğularak hayatını kaybetti.

Türkiye'den gelen sağır ve dilsiz 10 kişilik engelli öğrenci grubu ile başlarındaki 2 ögretmenin Marbella'da deniz keyfi faciayla sonuçlandı. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, şehir merkezine yakın "La Venus" plajında denize giren gruptan 18 ve 19 yaşlarındaki 2 sağır genç ile 30 yaşında olduğu belirtilen bir öğretmen boğularak can verdi.

Aynı yerde akıntıya kapılan 18 yaşındaki bir genç de sahilde güneşlenenler tarafından ağır yaralı olarak kurtarıldı. Yaralı gencin hastaneye kaldırıldığı ve tedavisinin yoğun bakımda sürdüğü bildirildi.

Olayla ilgili konuşan 112 Acil Yardım Servisi çalışanları denizin çok dalgalı olduğunu ve trajik olayın yaşandığı sırada bölgede ne can kurtaran ne de sahil güvenlik yetkilisinin bulunduğu bilgisini verdi.

Öte yandan Türk grubun, Marbella'daki "Aspandem" zihinsel engelliler derneğinin işbirliğiyle düzenlenen aktivitelere katılmak için geçtiğimiz hafta İspanya'ya geldiği ve programları gereği bu hafta sonu dönmelerinin öngörüldüğü belirtildi.

İspanyol polisi ve savcılık olayla ilgili soruşturma başlatırken, cesetlere otopsi yapıldıktan sonra Türkiye'ye gönderilmeleri işlemlerinin gerçekleştirileceği öğrenildi.

Olayın hemen ardından harekete geçen Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği'nin İspanyol yetkililer ve Marbella'daki mağdur Türk grupla görüşme içinde olduğu ve yarın sabah bir diplomatın bölgeye gönderileceği kaydedildi.

AB Bakanı Bozkır taziyede bulundu

Bu arada, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'da İspanya'da boğulan 3 Türk için, "Eğitim için bulundukları İspanya'da denizde boğulan öğretmenimize ve iki öğrencimize Allah'tan rahmet ve ailelerine başsağlığı diliyorum" ifadesini kullandı.

Bozkır, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İspanya'nın güneyindeki Marbella kentine 2 haftalık bir aktivite için giden engelli Türk öğrenci grubundan 3 kişinin denizde boğularak hayatını kaybetmesine ilişkin, "Eğitim için bulundukları İspanya'da denizde boğulan öğretmenimize ve iki öğrencimize Allah'tan rahmet ve ailelerine başsağlığı diliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

3 günlük yas ilan edildi

Öte yandan, İspanya'nın Marbella Belediyesi, 3 Türk vatandaşının denizde boğulmasından dolayı kentte 3 günlük yas ilan edildiğini açıkladı.

Marbella Belediyesi'nin Vatandaş Güvenliği üyesi Felix Romero, "Belediye Başkanımız Angeles Munoz, belediyemiz ve kentimiz, yaşanan olaydan dolayı büyük bir üzüntü duyuyor. Çok üzücü bir kaza oldu ve polisin hemen müdahalesiyle 1 can kurtarılabildi" dedi.

Marbella Belediye Başkanı Munoz da sosyal paylaşım sitelerinden gönderdiği mesajda, "Başsağlığımız ve desteğimiz ailelere ve arkadaşlarına" diye yazdı.

Cenazeler Türkiye'ye getirilecek

Boğulan ikisi işitme engelli öğrenci, biri öğretmen üç Türk vatandaşının cenazelerinin en erken yarın Türkiye'ye gönderileceği öğrenildi.

Trajik olay sonrası Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, bugün otopsi işlemleri ve bürokratik yazışmaların tamamlanması öngörülüyor. Büyükelçilik yetkilileri, cenazelerin en erken yarın THY uçağı ile Türkiye'ye gönderilebileceğini bildirdi.

Boğulmak üzereyken kurtarılan 18 yaşındaki Hurşit Özbay ise dünden beri "Costa del Sol" hastanesinde yoğun bakımda tutuluyor. Özbay'ın sağlık durumunun halen kritik olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği'nin "Erasmus Plus" kapsamındaki "Engelli Bireylere Dönük İstihdam Edilebilir Mesleki Beceriler Kazandırma" programı çerçevesinde 5 Nisan'da Marbella'ya gelen 10 işitme engelli öğrenci ile iki refakatçi öğretmenden oluşan Türk grubun, olaydan dolayı hala büyük bir üzüntü ve şok içinde olduğu öğrenildi.

Olayın nasıl meydana geldiğine dair edinilen bilgiye göre, Türk öğrenci grubu öğle yemeğinden sonra güneşlenmek için Marbella kent merkezi yakınlarındaki "La Venus" plajına gitti. Birkaç öğrenci, burada "ayaklarını denize sokmak için" suya girdiği sırada denizin birden derinleşmesiyle dalgalara kapıldı.

Olaya şahit olan bir İspanyol, "İlk başta ne olduğunu anlayamadık. Bir grup elleriyle işaret yapıyordu daha sonra hamakta olan bir kadın bağırmaya başlayınca olayın ciddiyetinin farkına vardık. İlk başta yüzdüklerini sanıyorduk, boğulduklarını düşünmedik" şeklinde konuştu.

Marquez adlı bir İspanyol vatandaşı ise "Bu herkesin başına gelebilirdi. Plaj doluydu. Gelgit dalgalarının ciddi bir sorun olduğu bu plajda cankurtaran olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Aynı plajda son iki yılda iki kişinin daha benzer bir şekilde boğularak hayatlarını kaybettiği belirtildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA