• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İslam’ı yaymak için yaşadı ve öldü
18 Ocak 2018 Perşembe 15:51

"İslam’ı yaymak için yaşadı ve öldü"

Konya Aydınlar Ocağı’nda ‘Gazneli Mahmud ve Gazneli Devleti’ni anlatan İslâm tarihçisi Afganlı Kasım İbadi, “Sultan Mahmud’un Hint seferlerindeki tek amacı İslam Dinini yaymaktı. İslâm’ı yaymak için yaşadı ve öldü” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Gazneli Mahmud ve Gazneli Devleti” tarihi ele alındı.

NEÜ İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü mezunu Kasım İbâdi, aynı fakültede “Gazne” şehri üzerine doktora çalışması yaptığını ifade ederek başladığı konuşmasında, Gazneli Devleti ve kurucusu Gazneli Mahmud hakkında bilgiler verdi. İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette, Gazneli Devleti’nin Horasan’da kurulmuş ilk İslâm Türk devletlerinden birisi olduğunu söyleyen Kasım İbadî, Samani Devleti’nin Gazneli Devletiyle derin bir alâkası olduğunu ve Gazneli Devletinin kurucularının Samani sarayında yetişmiş, eğitim almış, Gazneli Devleti’nin kurucusu olan Alp Tekin’in Horasan Valiliğine kadar yükseldiğini de dile getirdi. Gazneli Devletinin iki asırdan fazla hüküm sürdüğünü belirten İbadî, Gazneli devletinin temelini atan Alp Tekin’in 881 yılında doğduğunu, doğum yeri ile çocukluk dönemine ait herhangi bir bilgiye sahip olmadığımızı ifade etti. Gazne devletinin, Selçuklu devleti ile yapmış olduğu Dandanakan Savaşını kaybetmesiyle büyük yara aldığını ve Hindistan’a çekilmek zorunda kaldığını belirten İbadi, devletin yorgun ve zayıf düşmesinin ardından Afgan kökenli olan Gurlular tarafından 1187’de yıkıldığını söyledi. Alp Tekin’in yetiştirdiği komutanlarından biri olan Sebük Tigin’in Gazne devletini çok iyi yerlere getirdiğini kaydeden İbadi, gösterdikleri üstün başarılardan ötürü, Sebük Tigin ve oğlu Mahmud’a Abbasi Halifesi tarafından unvanlar verildiğini ve ardından Mahmud’un, Horasan valisi ve başkomutan olarak göreve başladığını ve 997’de Sebük Tigin’in ölümünden sonra oğlu Mahmud’un, ilk Sultan unvanını alan bir hükümdar olarak 998’de Gazne Devleti’nin başına geçtiğini belirterek şunları dile getirdi: “Gazneli Mahmud, hükümdarlığının ilk safhalarında şairler, edipler ve ilim insanlarına karşı büyük destek vermiştir. Hindistan üzerine İslam’ı yaymak amacıyla 17 sefer düzenlemiştir. Bu seferlerle İslam dünyasının en büyük hükümdarlarından biri olarak nam salmıştır. Gazneli Mahmud, samaniler tarafından değer görmeyen Abbasi Halifesine elçi yollamış ve adına hutbe okutmuştur. Halife Kadir Billah, Gazneli Mahmud’un bu kibar davranışına karşılık olarak ona Yeminü’d- devle ve Eminü’l- miile unvanlarıyla beraber hil’at, bayrak ve taç yollamıştır. 1000 yılına gelindiğinde ikili arasında anlaşmayı belirten büyük bir merasim yapılmıştır. Gazneli Mahmud, halifenin kendisine yapmış olduğu iyilik ve kibarlığa karşılık olarak İslam dinini yaymak ve korumak adına her sene Hindistan’a sefer düzenleneceğini belirtmiştir. Zaman içerisinde Gazneli Mahmud verdiği sözleri tutmuş ve büyük hizmetler vermiştir. Bunu karşılığında Abbasi halifesi ona Nizâmü’d Din ve Nasıru’l- hak unvanlarını vermiştir.”

İSLAM’I YAYMAK İÇİN YAŞADI VE ÖLDÜ

Gazneli Mahmud’un mükemmel savaş taktiklerini uyguladığı Hint seferlerindeki amacının “İslam Dinini yaymak” olduğunu kaydeden İbadi, “Gazneli Mahmud son olarak ırak-ı Acem adı verilen Hemedan ve Rey şehirlerinin arasında bulunan bölgeyi ele geçirmiştir. 1029’da Rey şehrine saldırarak bölgeyi Batıniler’den arındırmıştır. Artık sağlığını kaybetmeye başlamış ve 1030’da hayatını kaybetmiştir” dedi.

Sohbetten önce şairler, kendi yazdıkları şiirleri okudular. Sohbet, çektirilen toplu resimle son buldu.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA