• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İslamda din ve mezhep savaşı yok
20 Temmuz 2014 Pazar 08:56

İslam'da din ve mezhep savaşı yok

Dünya Müslümanları temsilcilerinin İstanbul'da biraraya geldiği toplantının sonuç bildirgesi açıklandı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam'da din ve mezhep savaşı olmadığını belirterek, 'Günde ortalama bin müslüman öldürülüyor. Yüzde 90'ı kardeşi tarafından katlediliyor' ifadelerini kullandı.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 17-19 Temmuz tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşen Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi Toplantısının son gününde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez sonuç bildirgesini açıkladı. Dünyanın 32 farklı ülkesinden 150'yi aşkın İslam alimi ve kanaat önderini bir araya getiren toplantıda, Görmez, delegeler arasından 7 daimi üyenin yer aldığı bir komitenin oluşturulduğunu duyurdu. Heyetteki isimlerle beraber İslam ülkelerine, toplumlarına ziyaretlerde bulunup, Müslümanlar arasındaki ihtilafları çözmeye yönelik çalışacaklarını ifade etti.

GÜNDE ORTALAMA BİN MÜSLÜMAN KATLEDİLİYOR

Görmez, 'Yapılan bazı araştırmalara göre son yıllarda günde ortalama bin Müslüman katlediliyor. Bunun yüzde 90'u Müslüman tarafından, kardeşi tarafından katlediliyor. Sadece Suriye'de, Irak'ta değil. Libya'da, Pakistan'da, Afrika'da, Myanmar'da... Buralarda ortaya çıkan hareketler var. Şebaplar, İŞİD'ler, Boka Haram'lar var. Bütün bunlar nasıl türedi. Müslüman kamu oyunda nasıl ortaya çıktı. Üzerinde durmamız gereken en önemli husus bütün bu yapılar nasıl ortaya çıktı. Yanlış yapılar nasıl oluştu. Asıl gaye ise temelinde mezhepçilik ya da fitne ateşini nasıl söndürebiliriz' diye konuştu.

İSLAM DÜNYASI ÇABA GÖSTERMELİ

Açıklanan bildirgede başlıca şu ifadeler yer aldı: 'İslam medeniyetinin kadim şehirleri olan Bağdat ve Şam başta olmak üzere İslam coğrafyasının birçok beldesinde yaşanan acı, göz yaşı, ıstırap, şiddet ve çatışmalar bütün Müslümanları derinden yaralamaktadır. Yaşanan bu hadiseler, modern zamanlarda medeniyetimizin ortak değerlerinin giderek zaafa uğradığını ve bu değerlerin yeniden hayatiyet kazanması için İslam dünyasının ortak bir çaba göstermesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

ÇATIŞMA NEDENİ ÇIKAR TUTKUSU

İslam dünyasının Suriye, Irak vb. kadim merkezlerinde yaşanan mevcut çatışmaların asıl sebebi din ve mezhep değil, farklılıkları istismar eden güç ve çıkar elde etme tutkusudur. Çıkar çatışmalarının kurbanı olan savunmasız insanların, çocukların, kadınların ve yaşlıların hayatlarına kıyılması ve insanların yerlerinden yurtlarından sürülmesi üzerine inşa edilecek bir yapının kendisini İslam'la bağdaştırması mümkün değildir.'

FİLİSTİN'İN İÇİN DUA EDİYORUZ

Görmez, 'Form esnasında Gazze'ye başlatılan kara harekatı ise yaşanan acıları iyice derinleştirerek olayın vehametini kat kat artırmıştır. Böylesi bir ortamda gerçekleşen İslam dünyası sağduyu insiyatifi delegasyonu, insanlık dışı bu katliamı telin ederek hayatını kaybedenlere Cenab-ı Allah'tan rahmet dilemekte ve başta Filistin ve Gazze olmak üzere tüm mazlum ve mağdur Müslümanların kurtuluşa ermesini temenni etmektedir' ifadelerini kullandı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA