• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İslam karşıtı lidere protesto
21 Mart 2014 Cuma 13:06

İslam karşıtı lidere protesto

Faslılar Danışma Kurumu'nun girişimiyle başlatılan yargı sürecinde şimdiye kadar 100'den fazla kişi Wilders hakkında suç duyurusunda bulundu. Başta siyasiler olmak üzere toplumun büyük kesimi aşırı sağcı politikacıdan sözlerini geri almasını istedi. Wilders'in partisinden bir milletvekili ise açıklamalara tepki olarak istifa etti.

Aşırı sağcı politikacı geçen hafta yaptığı açıklamada Hollanda'da yaşayan Faslıların sayısının azalmasını istemişti. Wilders, yerel seçim sonuçlarıyla ilgili iki gün önce düzenlenen parti toplantısında üyelere, "Hollanda'da çok mu, az mı Faslı istiyorsunuz?" sorusunu sormuş, salondakiler bir ağızdan "Az, az" diye karşılık vermişti.

Wilders'ın sözlerini eleştiren Başbakan Markt Rutte, prensip olarak hiçbir partiyi dışlamamalarına rağmen PVV'nin açıklamalarını tasvip etmediklerini söyledi. Başbakan, PVV'nin bu yöndeki politikası sürdüğü müddetçe bu partiyle işbirliği yapmalarının mümkün olamayacağını ifade etti.

Mecliste temsil edilen hemen hemen tüm siyasi parti liderleri aşırı sağcı politikacıyı sert sözlerle eleştirirken, Wilders'ın partisinden milletvekili Roland van Vliet istifa ettiğini açıkladı. Yeşil Sol Partisi ise konuyu meclis gündemine taşıyacaklarını bildirdi.

Wilders'in açıklamaları farklı toplum kesimlerinden de tepki topladı. Yahudi Merkezi Danışma Kurumu ile Hollanda Protestan Kiliseler Birliği, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, sözlerin ayrımcılık içerdiğini ve bunun kabul edilmesinin mümkün olmayacağını bildirdi. Bazı kiliselerde pazar günü yapılacak ayinlerde Wilders'in sözlerinin eleştirilmesi bekleniyor.

Daha önce de benzer eylemlere imza atan Wilders'in özellikle 2008 yılında çektiği Müslümanlara hakaret içeren "Fitne" adlı filmi büyük tepki toplamıştı. Bu kapsamda 2011 yılında Müslümanlara karşı kin ve nefrete yol açtığı gerekçesiyle yargılanan Wilders suçsuz bulunmuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA