• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İslam dünyası bayram namazında buluştu
04 Ekim 2014 Cumartesi 08:04

İslam dünyası bayram namazında buluştu

Kurban Bayramı'nı bugün kutlamaya başlayan ülkelerde yaşayan Müslümanlar, bayram namazında bir araya geldi.

Türkiye ve dünyanın birçok ülkesine göre ileri saat uygulaması bulunan Avustralya’da Kurban Bayram erken başladı.

Avustralyalı Müslümanlar, ileri saat uygulamasından dolayı dünyada bayrama ilk giren ülkelerin başında gelen ülkede sabahın erken saatlerinde itibaren camileri doldurdu.

Türkiye’ye göre bayrama 7 saat önce giren Avustralya, Avrupa ülkelerine göre ise yaklaşık 9 saat ileride bulunuyor. Avustralyalı Türklerin yoğun yaşadığı Broadmeadows semtinde Türklere ait Broadmeadows camisini ve avluyu dolduran Müslümanlar bayram namazı öncesi cami imamı Hasan Akdağoğlu tarafından verilen bayram vaazını dinledi.

Akdağoğlu, bayramların küskün ve dargınların barışmalarına bir vesile olduğunu belirterek, küskünlerin barışmasını istedi.

Cemaate birlik olmayı, Müslümanlar arasında sevgiyi tavsiye eden fakat hasetçilikten uzak durulması gerektiğini vurgulayan Akdağoğlu, Müslümanlar için bir başka önemli konun ana baba hakları olduğunu hatırlattı.

Bayram namazı kılınıp hutbe okunması ile Kurban Bayramı başladı.

Kazakistan

Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Kurban Bayramı kutlanmaya başlandı.

Orta Asya'nın en büyük camilerinden Hazret Sultan Camisi, yerel saatle 05.30'dan itibaren dolmaya başladı. 10 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği caminin etrafında bayram namazı öncesi güvenlik önlemleri alındı ve gelenler tek tek aranarak içeri alındı.

Saat 08.00'de kılınmaya başlanan bayram namazında cami tamamen dolarken, çok sayıda kadın mümin de ibadetini ifa etti.

Yaklaşık 17 milyon nüfusa sahip Kazakistan’da, 11 milyon Müslüman yaşıyor. Müslümanların yüzde 65’ini Kazaklar oluştururken onları Özbek, Uygur, Tatar, Kırgız, Başkırd, Tacik, Azeri, Çeçen ve İnguşlar izliyor.

Dubai

Dubai'de Kurban Bayramı, açık alanlarda kılınan bayram namazıyla kutlanmaya başlandı.

Dubai'de yaşayan farklı milletlerden Müslümanlar, büyük camilerin yanısıra sadece bayram namazlarında kullanılan Musalla El-İyd adı verilen açık alanlarda bayram namazlarını kıldı. Deira'daki Baraha Bayram Namazı Alanı'nda toplanan yüzlerce kişi kıldıkları namazın ardından birbirleriyle bayramlaştı.

Kum alanlarda toplanmaya başlayan cemaat için bazı yollar kapatıldı. Bayram namazının ardından hutbeyi dinleyen Müslümanların arasında kadın ve çocukların da olması dikkati çekti.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticaret ve turizmle meşhur Dubai Emirliği'nde yaşayan yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın çoğunluğunu Arap, Hindistan, Pakistan ve Bangladeşliler oluşturuyor.

Endonezya

Endonezya'nın Surakarta kentindeki Müslümanlar, sabah erken saatlerde camileri doldurarak, Kurban Bayramı namazını kıldı.

Kırgızistan

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yağmura rağmen erken saatlerde başbakanlık binasının önündeki meydanında toplanan Müslümanlar, Kurban Bayramı namazını yağmur altına kıldı.

Müftü Yardımcısı Ravşanbek Eratov'un verdiği vaazın ardından bayram namazı kılındı.

Bayram namazına bazı milletvekilleriyle katılan Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve milletvekilleri adına vatandaşların bayramını kutladı. Başbakanlık, belediye ve yabancı misyon din ataşelerinin konuşmaları, yağmurdan dolayı iptal edildi.

Bayram namazının kılınmasının ardından Kur'an-ı Kerim okundu. Duaların ardından vatandaşlar, din görevlileriyle bayramlaşmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Bişkek'te yağmur nedeniyle birçok açık kesim yerlerinde kurban kesme işlemleri öğleden sonraya ertelendi.

Bayramın ilk günü için 3 ayrı tarih

Astronomik hesaplar ve İslam hukuku kurumlarının kararlarında oluşan ihtilaf nedeniyle bu yıl Kurban Bayramı'nın ilk günü için dünyanın farklı ülkelerinde 3 ayrı tarih belirlendi.

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu pek çok ülkede Kurban Bayramı'nın başlangıç tarihi 4 Ekim Cumartesi olarak kabul edilirken, Irak ve Lübnanlı Şiiler, İran, Moritanya, Fas, Malezya gibi bazı ülkeler 5 Ekim Pazar, Pakistan ile Hindistan ise 6 Ekim Pazartesi günü bayramı kutlamaya başlayacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA