• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İslam, demokrasi ile bağdaşıyor
27 Eylül 2010 Pazartesi 14:45

İslam, demokrasi ile bağdaşıyor

İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Müslüman karşıtı ortamdan endişeli...
İsviçre'de yayımlanan Le Temps gazetesinin 24 Eylül 2010 tarihli sayısında, Sylvain Cypel ve Corine Lesnes imzasıyla İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile yapılan mülakatta şunlara yer verildi;

66 yaşındaki Türk Profesör Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam Konferansı Örgütünün (İKÖ) genel sekreteri ve bilim tarihi uzmanıdır.

SORU: ABD'de İslamofobinin yükselişinden endişeli misiniz?

İHSANOĞLU: İslamofobi yanlış bir düşünce. İnsanların İslam'dan korkması için hiçbir sebep yok. İslam, kimse ve hiçbir medeniyet için bir tehdit değil. İslam, insanlığın ilerlemesine katkıda bulunmuştur ve modern hayatla, demokrasi ile bağdaşıyor.

Müslüman karşıtlığı konusunda Avrupa'daki ve ABD'deki durumu ayırmalıyız.

SORU: Nasıl bir ayrım görüyorsunuz?

İHSANOĞLU: Avrupa'da İslam'a karşı düşmanca duyguların ve politikaların olduğu yeni bir evreye giriyoruz. Bu, İsviçre'de minareler konusundaki referandumun ardından başladı. Referandum sonucu söz konusu yasak ve değişiklik kine dönüştü. Sonrasında ise siyasi bir unsur haline geldi. Bu çok kaygı verici. Seçmenler, siyasi süreçte hakkında fazla bilgi sahibi olmadıkları konularla ilgili karar veriyorlar, taraflı ve farklı gösterilen düşüncelerden etkileniyorlar.

SORU: Peki ABD'de durum nasıl?

İHSANOĞLU: 11 Eylül 2001 saldırılarıyla yeniden yükselen bir olgu söz konusu. Öncesinde böyle bir şey yoktu. Amerika, bir göçmenler toplumudur. ABD'de farklı etnik toplumlar ve farklı dinlerin bir arada barış içinde yaşadığı bir gelenek vardı. Ancak şimdi radikal gruplar var. Mesela Kur'an'ı yakma çağrısında bulunmak gibi. Bu çok marjinal, ancak marjinal tek bir insan tüm dünyayı kızdırabilir ve insanları kışkırtabilir. Ya da Muhammed Peygamberin karikatürleri... Çok üzgünüm, bu karikatürler barbarca. İnanırsınız veya inanmazsınız. Ama başkalarının sembollerine saygı duymalısınız.

SORU: "Sıfır Noktası" yakınına bir cami inşa edilmesi projesini destekliyor musunuz?

İHSANOĞLU: Bu yerel bir mesele ve bir caminin nerede yapılacağına karar verecek olanlar Amerikalı Müslümanlar. Ancak dini yaşama özgürlüğü kanunun koruması altındadır. Ve kanun hepimiz için aynıdır.

SORU: Burkayla ilgili Fransız yasası hakkındaki görüşleriniz nedir?

İHSANOĞLU: Çok aşırı bir tepki. Burkayı onaylamıyorum. İslam'ın bir buyruğu değil. İslam öncesi bazı toplumlarda görülen bir geleneğe ait. Müslümanlar ile diğerleri arasında bir gerilim yaratırsanız negatif tutumda iki taraf yaratırsınız. Burka ile ilgili tartışmalar olduğunda Avusturya'daydım ve Viyana sokaklarında burkalı bir kadın görmedim. Peki neden böyle bir tartışma var? Avrupa bir yasaklar dünyası olmak üzere. Minareleri sevmiyor musunuz? Yasaklarsınız. Burkayı sevmiyor musunuz? Yasaklarsınız. Burkayı savunmuyorum ama kendime soruyorum: Ondan sonra ne olacak?
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA