• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İşçi emeklisine unutulmuş zam yolda!
23 Mayıs 2009 Cumartesi 08:54

İşçi emeklisine unutulmuş zam yolda!

Ecevit Hükümeti zam yaparken işçi emeklilerini unuttu. Ankara'da açılan bir dava sonunda 4 milyon işçi emeklisine zam ihtimali doğdu.

Ecevit Hükümeti'nin çıkardığı bir kararnamede zam alamayan işçi emeklilerinin hakkını mahkeme verdi. Ankara'da dava açan bir işçi emeklisi, yüzde 9 zam almaya hak kazandı. Ayrıca toplu para da ödenecek. Yargıtay kararı onaylarsa 4.2 milyon işçi emeklisi zam alacak. Ankara 17. İş Mahkemesi, 2002 yılında aktif çalışan işçiler ile memur ve memur emeklilerine ödendiği halde işçi emeklilerine ödenmeyen zammın verilmesi gerektiğine hükmetti.

FAİZİYLE BİRLİKTE ALDI

Kararı Yargıtay da onaylarsa, 2003'de emekli aylığı alan tüm emekliler 'eksik' ödemeden kaynaklanan farklarını, yasal faizi ile alabilecek. Nadir Üşekçioğlu (70) adlı emeklinin dava açtığı Ankara 17. İş Mahkemesi 2003 Ocak ayından, davanın açıldığı 2007 yılı Ocak ayına kadar eksik ödemeler toplamı olan bin 837.07 TL'nin davacıya ödenmesine karar verdi. Davacının dava tarihinde 709.31 TL olan emekli aylığı da 771.96 TL'ye yükseltildi.

BİN LİRA ALAN EMEKLİ

Bu karar Yargıtay'dan onaylandığı takdirde, bin lira emekli maaşı alan bir işçi emeklisinin ücreti bin 90 liraya çıkacak. Bu arada 2003 yılından bu yana alamadığı zamların toplamı da 2 bin 500 lirayı bulacak. Davanın emsal olması için her emeklinin bireysel olarak dava açması gerekecek. Fakat 4 milyon emeklinin dava açması durumunda belirecek iş yükü ve idareye yüklenecek mahkeme masrafları yüzünden hükümetin toplu bir ödeme kararı alabileceği de belirtiliyor.

PRİM GÜNÜNÜ DOLDURANLAR EMEKLİ OLSUN

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, prim gün sayısını doldurdukları halde yaş haddinden emekli olamayanlara bir defalık emeklilik hakkı tanınması için kanun teklifi verdi. TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, 1 Ekim 2007 ile 1 Ekim 2009 tarihleri arasında ekonomik kriz nedeniyle işten çıkartılan, bu tarihler arasında toplam 6 ay herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayan ve emekli olmak için prim gün sayılarını doldurmalarına rağmen yaş haddinden dolayı emekli olamayan sigortalılara, bir defalık emekli olma imkanı sağlıyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA