• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSAF askerleri Kuran-ı Kerim yaktı
21 Şubat 2012 Salı 13:24

İSAF askerleri Kuran-ı Kerim yaktı

Kuran-ı Kerim yakma haberinin duyulmasının ardından, Bagram üssü yakınında bulunan halk sokağa döküldü. Protesto eylemleri devam ediyor.
Afganistan'daki İSAF Komutanı General John Allen, dün akşam saatlerinde Bagram üssünde "İSAF personeli" tarafından Kuran-ı Kerim ve çok sayıda İslami dokümanın yakıldığını doğruladı.
2000'den fazla Afgan, Bagram Hava Üssü'nün önünde
 
Afganistan'da Bagram Hava Üssü'nde Kur'anlar dahil olmak üzere dini içerikli materyalin imha edilmesi üzerine 2000'den fazla Afgan, üssün önünde gösteri yapıyor.
"Yabancılara ölüm" sloganları atan öfkeli göstericilerden bazıları, havaya ateş açarken, il konseyinin başkanı Ahmet Zeki Zahit, Amerikan askeri yetkililerinin, kendisine imhadan kurtarılan 30 kadar Kuran-ı Kerim ve dini içerikli kitap teslim ettiğini söyledi.
Zahit, imha edilen kitapların, daha önce üste hapsedilen tutuklular tarafından kullanıldığını ifade ederek, materyalin dün gece yakılmak üzere çöplüğe getirildiği bilgisini, çöplükte çalışan 5 Afgan'dan aldıklarını kaydetti.
 
Çalışanların, iki koalisyon askeri tarafından bir kamyonla getirilen materyalin, dini kitaplar olduğunu fark edince imha işlemini durdurdukları belirtildi.
Bölgedeki emniyet müdürü yardımcısı Ziyaül Rahman da gösteriye 2000 ila 2500 kişinin katıldığını ifade ederek, "İnsanlar çok öfkeli. Ruh halleri çok olumsuz. Bazıları havaya ateş açıyor. Ölen yok" dedi.
Polis, bugün benzer bir gösterinin, başkent Kabil'in doğusunda da yapıldığını ve olaysız sona erdiğini bildirdi.
 
NATO soruşturma başlattı
Afganistan'daki yabancı güçlerin Amerikalı komutanı General John Allen, Kur'an-ı Kerim ve diğer dini materyallerin imha edilmesiyle ilgili soruşturma başlatılması talimatını verdi.
Özür diledi
Afganistan'daki Amerikan üssünde, Kur'an-ı Kerim sayfalarının imha edilmesini protesto eden göstericilerin sayısı artarken yabancı güçlerin (ISAF) Amerikalı komutanı General John Allen, yazılı bir açıklama yaparak özür diledi.
"Afganistan'ın asil halkına" hitap eden John Allen, , Kur'an-ı Kerim ve diğer dini materyallerin imha edilmesiyle ilgili soruşturma başlatılması talimatını verdiğini vurguladı. Allen, Bagram Hava Üssü'nde Kur'an-ı Kerim yakıldığının farkına vardıklarında uygulamayı hemen durdurduklarını belirtti.
 
Böyle bir olayın bir daha yaşanmamasını sağlamak için önlemler alacaklarını ifade eden Allen, "Sizi temin ederim… Yemin ederim… Bu kesinlikle kasıtlı değildi." açıklamasını yaptı.
Bu olayın Afganistan devlet başkanı, hükümeti ve en önemlisi asil halkında açmış olabileceği yara sebebiyle samimi özürlerini sunan Allen, bu hatanın farkına vararak düzeltmelerine yardımcı olan Afgan halkına da teşekkür etti.

Ocak ayında bir video sitesinde yayınlanan görüntülerde 4 Amerikan askeri öldürdükleri Taliban üyelerinin bedenlerine işerken çekilmiş görüntüleri yayınlanmıştı. Bu görüntülerin ardından Suribi kasabasında bir Afgan askeri, 4 Fransız askerini öldürmüş ve 15'ini de yaralamıştı. Yakalan Afgan askeri videodan etkilendiğini ve bu yüzden Fransız askerilerine ateş açtığını söylemişti.....
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA