• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İrandan yerli otomobil teklifi
27 Şubat 2011 Pazar 10:03

İran'dan yerli otomobil teklifi

Türkiyenin ilk yerli otomobiline İrandan da ortaklık teklifi geldi.
İran’ın milli otomotiv şirketi IKCO, Türkiye ile ortaklaşa yeni bir otomobil üretmek için resmi başvuruda bulundu.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Koç Grubu’na yaptığı "İlk yerli otomobili üretin" çağrısı Malezya'dan sonra İran’ı da harekete geçirdi. İran’da Samand, Soren ve Pars marka otomobilleri üreten Iran Khodro Company (IKCO) firması, Türkiye ile ortaklaşa yeni bir otomobil markası üretmek için Ankara ve İstanbul’da bir dizi görüşme yaptı.
 
Bilgimizi birleştirelim
IKCO firmasının yetkilileriyle yaptığı görüşme hakkında bilgi veren Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, İran’ın Türkiye ile yeni bir otomobil markası üretip dünya otomobil piyasasına daha güçlü girmeyi hedeflediğini söyledi. Özdebir, İranlı yetkililerin iki ülkenin karşılıklı bilgi birikimi ve sahip oldukları teknolojinin yeni marka üretmeye uygun olduğu bilgisini aktardıklarını belirtti.
 
Başka partner bulalım
ASO Başkanı özdebir, İran’dan gelen teklifin resmi otoriteler ve teklife sıcak bakabilecek yerli sanayiciler tarafından değerlendirileceğini belirtirken, "Benim şahsi görüşüm o ki, Türkiye olarak ilk otomobil markasını yapıp dünyaya sunacaksak, İran’dan daha iyi bir partner bulmamız gerekir. Çünkü İran, otomobil piyasasında söz sahibi bir ülke değil" dedi. Özdebir, ayrıca Türkiye'nin yerli malı otomobil üretmek yerine "motor" üretip dünya pazarında rekabet gücünü daha iyi kullanabileceğini savundu.
 
Trabzon için liman teklifi
ASO Başkanı Özdebir, İran’dan gelen başka bir heyetin de Türkiye’ye 7 milyar dolarlık transit ticaret önerisi sunduğunu bildirdi. Özdebir’in verdiği bilgilere göre İran, Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden yaptığı 14 milyar dolarlık transit ticaretin yarısını Türkiye’ye kaydırmak istiyor. Ancak Türkiye’nin Akdeniz’deki mevcut limanlarının bu ticareti karşılayacak derinliğe sahip olmadığı, bunun için Trabzon’a büyük bir liman kurulabileceği belirtildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA