• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İrandan Türkiyeye büyük oyun
26 Ağustos 2015 Çarşamba 10:18

İran'dan Türkiye'ye büyük oyun

İran, ambargo yıllarındaki tek destekçisi Türkiye aleyhine akıl almaz bir algı operasyonu yürütüyor. İran’daki bu tavrın ambargonun kalkmasıyla birlikte hızlandığını söyleyen uzmanlar "Ambargo yılları çabuk unutuldu" diyorlar.

İRAN´DA devlet destekli medya kuruluşlarında uzun zamandır Türkiye´nin Ortadoğu politikasına ilişkin asılsız haberler yayınlanıyor. İran yönetiminin izni ve bilgisi dahilinde olduğu ileri sürülen yayınlarda, bölgesel kamuoyunda Türk yöneticiler ve Türkiye´nin dış politikasına ilişkin olumsuz bir algı yerleştirilmeye çalışılıyor. Birleşmiş Milletler’e karşı 2010 yılından bu yana İran üzerindeki ambargoların kaldırılması için baskı yapan, gıda ve ilaç alımı için altın ticaretinin önünü açan Türkiye’ye karşı İran’ın gösterdiği tavrı yorumlayan Ortadoğu uzmanları, “İran Türkiye’yi hep jeopolitik bir rakip olarak gördü” diyorlar. İslam devriminden bu yana ekonomik ve siyasi olarak Batı tarafından yalnız bırakılan İran’a bir tek Türkiye’nin sırt çevirmediğini hatırlatan yazar Vahdettin İnce, Türkiye’nin özverili yaklaşımlarına karşın İran’ın Türkiye’ye 'çelme takma çabasında olduğunu söyledi. İnce, “Türkiye kritik olan süreçlerde hep İran’ın yanında durdu. Ama şu anda anlaşılmaz şekilde Türkiye düşmanlığı tetikleniyor. İran güncel politikalar, küçük kazanımlarla tatmin olmuş görünüyor” dedi. İran’a ambargonun kaldırılması fikrinin bile Türkiye ve Brezilya tarafından ortaya atıldığını anlatan İnce, “İran ancak Türkiye’nin yanında olursa kazanabilir. Bu dönemde Türkiye’nin yanında yer alması gerekiyor. Ben hala bu iki ülkenin tabanından umutluyum” diye konuştu.

ABD'nin tepkisini çekmişti

BM'nin 2010 toplantısında sadece Türkiye Brezilya İran'a yaptırımların kaldırılması yönünde oy verdi. Türkiye, ambargo nedeniyle gıda ve ilaç alımında bile sıkıntı yaşayan İran'a destek için onurlu bir duruş sergiledi. Döviz yasağı nedeniyle İran'dan alınan gaz, altın karşılığında ödendi. Bu durum, ABD'nin büyük tepkisini çekti. Fakat yine de Türkiye geri adım atmadı.

Hâlâ çok sabırlıyız

BATI'YLA mutabakattan sonra İran’ın dilinin sertleştiğine dikkat çeken Ortadoğu uzmanı Arif Keskin’e göre DAEŞ'le etkin mücadele kararı ve İncirlik’i üs olarak kullanılması İran’ı tedirgin etti. Bu dönemden sonra Türkiye aleyhine yayınlar arttı. Türkiye bunlara rağmen hala sabırlı davranıyor.

Haberlere itibar edilmemeli

DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkanı Rıza Eser: Geçen hafta İran’a seyahat ettik. Türkiye’ye karşı minnettarlar. Ambargo döneminde dahi Türkiye’nin yanlarında duydukları memnuniyeti ilettiler. Bazı gazete ve ya TV’lerde tek yanlı haberler yapılabiliyor. Bunlara itibar etmemek gerekiyor."

Türkiye'nin bu çabaları görülmedi

Cumhurbaşkanı Danışmanı Bülent Gedikli, ambargonun kaldırılması için ABD, AB ve BM'ye sürekli talepte bulunduğuna dikkat çekmiş ve "En başından beri İran’a ambargoya karşı çıkmıştık. Bugün dünya Türkiye’nin istediği noktaya geldi" demişti.

En büyük hayal kırıklığı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 2012'de "İran büyük hayal kırıklığı" demiş ve şunları söylemişti: "Nasıl oluyor da sivilleri katleden bu rejime destek veriyor, anlamak mümkün değil. Büyük hayal kırıklığı. Çünkü çok destek verdik; BM , AB ve ABD’de İran’ı savunduk. Bütün dünyada neredeyse avukatlığını yaptık. Niye? Çünkü komşumuz.” (Akşam)

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA