• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İrandan sert yanıt
20 Mayıs 2010 Perşembe 17:49

İran'dan sert yanıt

İran, imzalanan takas anlaşması sonrası 5+1 ülkelerinin Birleşmiş Milletler'de yaptırımın uygulaması adına atacakları adımlara yanıt verdi. İran, olası yaptırıma karşı atacağı adımları açıkladı
İran, olası yeni bir yaptırım kararı alınması karşısında uranyum takasına ilişkin anlaşmanın iptal olacağını bildirdi.

Meclis Başkan Vekili Muhammed Rıza Bahüner, Viyana Grubuyla uranyum takasını öngören, İran, Türkiye ve Brezilya'nın ortak formülüyle ilgili anlaşmanın İran'ı bir adım öne çıkardığını, ancak 5 artı 1 ülkelerinin yeni bir yaptırım kararı peşinde olduklarını söyledi.

BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ile Almanya'nın yeni yaptırım karar taslağı üzerinde anlaştıklarını hatırlatan Bahüner, ''Yaptırım kararı alınması halinde İran, uranyum takası anlaşmasına uymayacak ve uranyumu yurt dışına çıkartmayacak'' dedi.

Bahüner, Batının aksine İran'ın anlaşmayla samimi olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Viyana Grubu (ABD, Rusya, Fransa ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu) ile uranyum takasını öngören anlaşma 17 Mayısta Tahran'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın da katıldığı törende imzalanmıştı.

Anlaşma, İran'ın düşük oranda zenginleştirdiği 1200 kilogram uranyumu Türkiye'de 120 kilogram yakıtla değiştirmeyi kabulünü öngörüyor.

Viyana Grubunun anlaşmayı kabul etmesi halinde ilaç üretimi ve 850 bin kadar kanser hastasının tedavisinde kullanılmak üzere Tahran'daki araştırma reaktörüne yakıt sağlanmış olacak.

ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya'nın üzerinde anlaştıkları karar taslağı, İran'a yönelik yaptırımları daha da ağırlaştırmayı ön görüyor.

Tahran yönetimi, 5 artı 1 ülkelerinin yeni yaptırımları içeren karar taslağı üzerinde anlaşmasına tepki göstermişti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA