• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İrana küresel yaptırım
18 Mayıs 2011 Çarşamba 18:16

İran'a küresel yaptırım

İran bankası Bank Mellat'ın Türkiye birimi başkanı Yunus Hormozi ''Türk bankalarının linkleri kesmesi nedeniyle Türkiye'de bankacılık işlemlerini yapamadığını'' söyledi.
İran bankası Bank Mellat'ın Türkiye birimi başkanı Yunus Hormozi ''Türk bankalarının linkleri kesmesi nedeniyle Türkiye'de bankacılık işlemlerini yapamadığını'' söyledi.
     Hormozi, Reuters'e telefonla yaptığı açıklamada, ''Bank Mellat'ın faaliyetlerinin şimdiye kadar yasal olduğunu ve Türk piyasasından çıkmayı planlamadıklarını'' ifade etti.
     ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı David Cohen, geçen ay sonunda İstanbul ve Ankara'da hükümet ve bankacılık sektörü temsilcileriyle temaslarda bulunmuş, görüşmelerin odak noktasını, uluslararası toplumun taleplerini yerine getirmeyi reddeden İran'a yönelik küresel yaptırımlar konusunun oluşturduğunu açıklamıştı.
     Türkiye'den hiçbir bankanın, ABD'nin, İran'ın silahlanma faaliyetlerine ve terörizme desteğe bulaştığını belirlediği hiçbir bankayla finansal işlem yapmaması gerektiğini, bu finansal kuruluşların uluslararası toplumla bağlarının tamamen kesilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Cohen, Türkiye'de şubeleri bulunan ''İranlı Bank Mellat'ın'' da bunlardan biri olduğuna işaret etmişti.
     Cohen, Türkiye'de yaptığı görüşmelerde, ABD, AB, Japonya ve Güney Kore'nin silahlanmaya destek verdiğini belirttiği ''Bank Mellat'ın'', Türkiye'deki şubeleri de dahil olmak üzere tamamen izole edilmesinin önemine değindiğini söylemişti.
     ABD'de Temmuz 2010'da kabul edilen Kapsamlı İran Yaptırımları Yükümlülük ve Tasfiye Yasası (CISADA) ile terörizmi desteklediği ve nükleer programının barışçıl amaçlı olmadığı gerekçesiyle İran'a yaptırım uygulamayı amaçlıyor.
     ABD yönetimi bu yasayla İran ile finansal ve ticari ilişki içindeki ülkelere baskı yaparak, bu ilişkilerini kesmesini istiyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA