• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İran için konuşulan felaket senaryosu!
09 Şubat 2015 Pazartesi 09:21

İran için konuşulan felaket senaryosu!

Petroldeki fiyat oyunu Rusya'dan sonra İran'ı da vuruyor. Uzmanlara göre böyle giderse 2020'de İran petrol ithal eden ülke olacak.

Petroldeki hareketlilik sonrası küresel oyuncu olması sebebiyle tüm gözler hep Rusya'da oldu. Ancak hem ambargo hem de gelir kaynağı açısından aynı kaderin ortağı olan İran'da da işler yolunda gitmiyor. Uzmanlar ise böyle gitmesi halinde şimdiden felaket senaryolarının dile getirilmeye başlandığını söylüyor...

Yaklaşık 7 aylık düşüş trendinin ardından 44 dolar seviyelerine kadar gerileyen petrol son 10 gündür gelen iyimser veriler ile birlikte şu sıralar hafif bir toparlanma ile 55 doların üzerinde seyrediyor.

Petrolü bu noktaya getiren manipülasyonu Avrupa ve Amerika'nın Ukrayna krizinde başrol oynayan Rusya'ya ders vermek için gerçekleştirdiği öne sürülmüştü. Tabi bu söylentiler sadece lafta da kalmadı. Petrolde yaşanan her düşüş sonrası gözlerin çevrildiği Rusya'da kayıplar yüzlerce milyar doları aştı. Yüksek sesle "batacak" yorumlarının dahi dile getirilmeye başlandığı dünya devi adeta süt dökmüş kediye döndü.

RUSYA'NIN GÖLGESİNDE KALDI

Ancak Rusya'nın gölgesinde değerlendirilen petroldeki oyunun Rusya ile aynı kaderi paylaşan İran'ı da vurduğu ortaya çıktı. Ambargo altında olmasından ötürü petrol haricinde büyük gelir kaynağı olmayan İran'ın yaşanan krizi diğer petrol ihraç eden ülkeler gibi atlatamadığı ve büyük sorunlar yaşadığı belirtiliyor.

ÇAĞRI KARŞILIK BULMADI

Geçtiğimiz haftalarda İran farklı kademelerdeki yetkilileri ile art arda Suudi Arabistan'ın başını çektiği OPEC ülkelerine üretimi kısmaları ve petrol fiyatlarını belli seviyeye çekmeleri yönünde çağrıda bulunmuş ancak bu çağrısına olumlu yanıt alamamıştı.

İRAN'A NİSPET YAPARCASINA

Bu gelişmeler üzerine Suudi Arabistan'ın son hamlesi ise adeta İran'a nispet yaparcasına oldu. Suudi Arabistan Asya pazarına sattığı petrolün fiyatını son 14 yılın en düşük seviyesine çekti. Bu hareket ise "Suudiler İran'ın da hakim olduğu Asya pazarını ele geçirmeye mi çalışıyor" şeklinde yorumlandı.

MAKSAT BATIRMAK

Suudi Arabistan'ın Asya pazarına sattığı petrolde yaptığı son indirimi bu pazara hakim olmak için yaptığını söyleyen Uluslararası Enerji Uzmanı Dr. Tuğçe Varol, buradaki maksatın pazarları ele geçirerek İran’ı aşağı yukarı batırmak olduğunu söyledi.

GELİRİ 3'TE 1'İNE DÜŞTÜ

Oluşturulan manipülasyonların amacının ekonomik değil tamamen siyasi olduğunu ve bu manipülasyonlar sonrasında İran’ın petrol üretiminin ciddi oranda düştüğünü de sözlerine ekleyen Varol, İran'ın gelinen noktada ihracatın günlük 1 milyon varile, gelirin ise 3’te 1 oranına gerilediğini söyledi.

PETROL SAHALARINDAN ÇEKİLİYOR

İran’ın şu sıralar çok büyük sorunları olduğunu ve mevcut yaptırımlardan ötürü yatırım alamayıp kendi finans gücü ile bir şeyler yapmaya çalıştığını söyleyen Varol, petroldeki yaşanan düşüşler sonrasında İran'ın bazı petrol sahalarından çekilmek zorunda kaldığını aktardı. İran'ın çekilkdiği alanları tuzlu suyun bastığını da vurgulayan Varol, tuzlu su basan alanlarda tekrardan petrol aramanın ise çok zor ve maliyetli olduğunu belirtti.

2020 İÇİN FELAKET SENARYOSU!

Yaşanan gelişmelerin İran'ı ciddi anlamda zorladığını ve böyle gitmesi halinde İran için felaket senaryolarının şimdiden konuşulmaya başlandığını da söyleyen Varol, senaryolar arasında 2020’de İran’ın petrol ihracat eden bir ülke olması bir yana ithal etmek zorunda kalacağının dahi olduğunu dikkat çekti.

TÜRKİYE'Yİ DE CİDDİ ETKİLEYECEK

İran’ın ekonomik anlamda çökmesinin faturasının da ağır olacagını söyleyen Varol, söz konusu senaryonun gerçek olması durumunda bu durumun Türkiye’yi de çok ciddi etkileyeceğini çünkü İran'ın petrol ihracatında yüzde 20'lik payın bize ait olduğunu ifade etti.

SUUDİ ARABİSTAN 3 DOLARA, İRAN 17 DOLARA ÇIKARTIYOR

Petrol ihraç eden ülkelerde arama maliyetleri bölgeye göre değişiklik arz ediyor. Karada bu işlem daha ucuza mal edilirken denizde ise maliyetler pek hayli yüksek oluyor. Uzmanların yaptığı hesaplara göre Suudi Arabistan'da petrolün maliyeti 2-3 bilemediniz maksimum 5 dolar iken bu rakam İran'da 17 dolar, Rusya'da ise 33 dolar civarında gerçekleşiyor.

 

Kaynak : Haber7

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA