• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Irakta tek devlet olmalı
17 Haziran 2014 Salı 15:34

Irak'ta tek devlet olmalı

BM Genel Sekreteri Ban, Irak'ın tek bir devlete sahip olması gerektiğini belirterek, "Sünni, Şii ve Kürtler, hep birlikte uyum içinde yaşayabilmeli" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Cenevre Ofisi'nde yaptığı basın toplantısında, Irak'ta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından yapılan kitlesel yargısız infazlar da dahil olmak üzere kötüleşen güvenlik durumundan dolayı kaygılı olduğunu ifade etti.

Genel Sekreter Ban, "Irak'ta ve bu ülkenin sınırları ötesinde, gerçek anlamda, geniş kapsamlı bir mezhepsel şiddet riski var" dedi.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi daha kapsayıcı bir yaklaşım uygulamaya çağıran Ban, " Irak tek bir devlete sahip olmalı, Sünni,Şii ve Kürtler, hep birlikte uyum içinde yaşayabilmeli" diye konuştu.

Bütün Iraklı liderlerin, yandaşlarının misilleme eylemlerini engellemeleri gerektiğini de belirten Ban, ülkede meydana gelen sivil ölümlerini ve diplomatik temsilcilerin kaçırılmasını kınadı.

Türkiye ve İran liderleri ile görüştüğünü de bildiren Ban, bölgesel ve uluslararası toplumun güçlü desteğiyle Irak hükümetinin ülkede barış ve istikrarı temin etmesine yardımcı olacaklarını umduğunu kaydetti.

Suriye

Suriye'deki çatışmaların dördüncü yılında olunduğunu anımsatan Ban, BM Suriye Araştırma Komisyonu'nun son raporunda da yer aldığı gibi bu ülkedeki acıların devam ettiğini kaydetti.

Ban, "Bütün bölgesel aktörlerin ve Suriye'deki taraflar üzerinde etkisi olanların, barışçı bir siyasi çözüm için birlikte çalışması bir zorunluluktur" dedi.

Ukrayna

Ukrayna'da askeri helikopterin düşürülmesi gibi, artmakta olan şiddet eylemlerini kınayan Ban, "Rusya Büyükelçiliğine yapılan saldırı da dahil olmak üzere kutuplaştırıcı bir dil kullanmak sadece tansiyonu yükseltir" diye konuştu.

Ülkedeki taraflara gerginliği azaltma çağrısında bulunan Ban, tarafların müzakere ve diyalog yoluyla çözüm için çalışmalarını istedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA