• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Iraklı Türkmenler Türkiyeden yardım bekliyor
08 Aralık 2012 Cumartesi 18:30

Iraklı Türkmenler Türkiye'den yardım bekliyor

Irak Cumhurbaşkanı Türkmen İşlerinden Sorumlu Müşaviri ve Irak Milli Türkmen Partisi eski Genel Başkanı Muzaffer Arslan...

 Irak Cumhurbaşkanı Türkmen İşlerinden Sorumlu Müşaviri ve Irak Milli Türkmen Partisi eski Genel Başkanı Muzaffer Arslan, son dönemde Irak merkezi yönetimi ile ülkenin kuzeyindeki Kürt yönetimi arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Iraklı Türkmenlerin Türkiye'den destek beklediğini söyledi.
Konya'da bulunan Irak Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nde konuşan Muzaffer Arslan, Iraklı Türkmenlerin bugüne kadar hep merkezi hükümetten yana tavır takındıklarını belirterek, “Çünkü nihayetinde devlettir. Şikayetiniz olursa devlet muhatabınız olur. Hep merkezi hükümetle teamül edilmiş hatta bizim zaman zaman siyasetle uğraştığımız için Türkiye ile yaptığımız dirsek temaslarında da bize hep bu telkin edilmiştir” dedi.

“IRAKLI TÜRKMEN MESELESİ TÜRKİYE’NİN BOYNUNUN BORCUDUR”
Türkiye cephesinde zamanla ibrenin Kuzey Irak’tan yana dönmeye başladığını savunan Türkmen lideri Arslan, “Türkiye adeta Türkmen meselesini unuturcasına daha çok Irak’ın kuzeyiyle teamül etmektedir. Tabii ki, Türkiye kiminle teamül eder ona biz karar verecek durumda değiliz. Türkiye büyük bir devlettir, bölgede söz sahibi olan bir devlettir ama Türkiye’nin boynunun borcu olduğu bir konu vardır. O da Irak’taki Türkmenlerin meselesidir. Onu bir şekilde göz ardı edemez. Şu bakımdan edemez, Türkmenlerin Irak’ta varlığı bir denge unsurudur. Bizler Irak’ta bugün olmasa bile yarın Araplar ile Kürtler arasında bir denge durumuna geleceğiz ve Irak’ın istikrarı bizim vasıtamızla orada sağlanacak” diye konuştu.

“BÖLGEDE YAŞANANLAR TÜRKİYE’Yİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİR”
Türkmen meselesinin Türkiye’nin birinci gündem maddesi olması gerektiğini kaydeden Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tabii ki, Türkiye önemli bir ülkedir. Bölgede çok ağırlığı olan çok meselelerle uğraşıyor. Ama Türkmen meselesi de bizim bölgemizde unutulacak veya kenara konulacak bir mesele değildir. Irak ile ne kadar iyi ilişkiler içerisinde olursa bizim de rahatımız o kadar iyi olur. Biz Irak’ta Kürtlerle de iyi geçinmek durumundayız ve bunu da arzu ediyoruz. Araplarla da iyi geçinmek durumdayız o da merkezi hükümette ağırlıklı oldukları için bizim de menfaatimiz icabı. Ancak biz böyle bu çatışmaların içerisinde kan kaybına uğramasını istemediğimiz için uyarıyoruz. Bakın burada hadiseler var. Bu hadiselerde sadece bizim hadisemiz değil. Türkiye madem oralarla ilgilenmiş o zaman Türkiye’yi de ilgilendiren meselelerdir bunlar.”
Türkmen Sağlık Konseyi Başkanı Aydın Beyatlı da bölgedeki gerginlikten dolayı Türkiye’nin askeri müdahalesi olursa bir tek Türk askerinin burnunun dahi kanamasını istemediklerini söyledi. Beyatlı, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çok ciddi bir politikası vardı. O da bütün Irak halkına eşit mesafede olmasıydı. Bugün maalesef bunu pek göremiyoruz. O bölgedeki Türkmenler adeta iki gücün arasında kamış ve her an her süreçte bir katliamla karşı karşıya kalabilir. O bölgede yaşayan her topluluğun arkasında bir devlet vardır ama Türkmenlerin tek destekleyicisi Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu gerçeği görmekte ve bunun için de ciddi bir şekilde oradaki Türkmenlerin bekası ve katliamı söz konusu olduğu için de mutlaka acil müdahalesi söz konusudur” ifadelerini kullandı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA