• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Iraka elit plan
11 Ocak 2014 Cumartesi 09:28

Irak'a elit plan

Irak ordusu, El Kaide'yi gerekçe göstererek Enbar'da operasyon düzenlerken, diğer taraftan 'eski işgalci' ABD de bu ülkeye dair yeni senaryolar çizmeye başladı.

Irak'ın Enbar kentinde Başbakan Nuri el-Maliki karşıtı Sünni milletvekili Ahmet el-Alvani'nin kanlı bir baskınla gözaltına alınması ile patlak veren ve sonrasında El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve aşiretler arasındaki çatışmalara dönüşen olaylar ülkenin karşısında yeni bir kördüğüm olarak duruyor. Aşiretler, El Kaide bahanesiyle Enbar iline bağlı Felluce ve Ramadi ilçelerinde ordunun operasyon düzenlemesine karşı çıkarken, diğer taraftan 'eski işgalci' ABD'nin de Irak üzerindeki yeni senaryolarda yerini almaya başladığı görülüyor. Bir yandan ABD Kongresi'nde Cumhuriyetçi isimlerden Barack Obama yönetimine 'Irak'ta daha aktif rol alalım' çağrısı gelirken, diğer yandan Washington'ın ilk adımları atmaya hazırlandığı belirtiliyor.

ABD ASKERİNİN YERİNE

Obama yönetimi, Irak Başbakanı Maliki'ye ülkenin batısında aktif hale gelen El Kaide bağlantılı grupları geri püskürtmek için yardım etmenin yollarını arıyor. Reuters'ın haberine göre, ABD yetkililer, 'Amerikan askerlerinin 2011'de çekilmesi sonrası ortaya çıkan boşlukta faaliyet gösteren radikal gruplarla mücadele' için elit birlikler oluşturulmasını ve bu askerlerin üçüncü bir ülkede yetiştirildikten sonra Irak'a gönderilmesi konusunu tartışıyor. ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, birliklerin eğitilmesi muhtemel ülkelerden birinin Ürdün olduğunu söyledi.

TAKVİYE SÜRÜYOR

Reuters'a konuşan yetkiliye göre, Amman yakınlarında bulunan özel harekat eğitim merkezi, söz konusu plan kapsamında değerlendirilen alanlardan biri. Amman›da adı geçen ABD kampının daha önce de Suriye›deki savaş için kullandığı ve burada eğitim gören askerlerin Suriye›deki çatışmalara gönderildiği iddia ediliyordu. Öte yandan Iraklı yetkililer geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada, El Kaide ile mücadeleye yardım için ABD›nin Irak›a 75 Hellfire (cehennem ateşi) füzesi gönderdiğini bildirmişti.

'Şimdi Apacheleri gönderme zamanı'

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Başkan Barack Obama'nın Irak konusunda daha aktif bir rol alması ve Bağdat hükümetine daha yardım göndermesi gerektiğini savunuyor. Cumhuriyetçi Boehner'a göre, 9 yıl süren savaşın ardından Amerikan birliklerinin burada sağladığı ilerlemeler şu anda tehdit altında. Boehner, 'Iraklılara yardım etme adına yapabileceğimiz, sahaya Amerikan askerleri konuşlandırılmasını içermeyen şeyler de var' dedi. AP ajansının haberinde, Temcilciler Meclisi Başkanı'nın bu sözleriyle, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Bob Menendez'in engellemesi yüzünden hayata geçirilemeyen Apache helikopterleri ve diğer bazı teçhizatın satışını kastettiği belirtildi. Menendez'in söz konusu satışa, Irak hükümetinin bunları ulusal savunma yerine kendi iç rakiplerine yönelik kullanabileceği endişesiyle onay vermediği belirtiliyor. Bu karşı çıkışta, Maliki yönetiminin İran ile yakınlığının da etkili olduğu ifade ediliyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA