• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İnternette vergi indirimi geliyor
02 Mayıs 2009 Cumartesi 11:54

İnternette vergi indirimi geliyor

GSM operatörleri, farklı vergi oranları nedeniyle internet erişim ile diğer haberleşme hizmetlerini ayrıştırabilmesi halinde, internet hizmetlerine yüzde 5 oranında Özel İletişim Vergisi uygulanacak.

Maliye Bakanlığının Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğde, 18 Şubat 2009 tarihli yasal düzenlemeyle, internet servis sağlayıcılığı hizmetine ilişkin Özel İletişim Vergisi (ÖİV) uygulamasında değişikliğe gidildiği anımsatıldı ve bu çerçevede kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetlerinde ÖİV uygulamasına açıklık getirildi.

1 Mart 2009'da yürürlüğe giren değişikliğe göre, ÖİV mükelleflerinin kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetlerine ilişkin Özel İletişim Vergisi oranının yüzde 5 olarak yeniden belirlendiği kaydedildi.

İnternet servis sağlayıcılığı hizmeti sağlamak üzere yetkilendirilen işletmecilere verilen internet erişim hizmetinin de bu kapsamda bulunduğu ve yüzde 5 oranında ÖİV'ye tabi olduğu belirtildi.

-İNDİRİM İÇİN HİZMETİN AYRIŞTIRILMASI GEREKECEK-

Tebliğde, kablolu, kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti sunan işletmeciler tarafından verilen internet erişim hizmetlerinde 1 Mart 2009'dan geçerli yüzde 5 oranında ÖİV uygulandığı ifade edildi.

GSM operatörleri tarafından verilen her nevi mobil telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetlerinin yüzde 25 oranında ÖİV'ye tabi bulunduğu belirtilen tebliğe göre, bu mükelleflerin 1 Mart 2009 tarihinden itibaren verdiği internet erişim hizmetlerinde, bu hizmetlerin ayrıştırılabilmesi şartıyla yüzde 5 oranında ÖİV uygulanacak.

GSM operatörlerince faturalı hat abonelerine 1 Mart 2009 tarihinden sonra verilen internet erişim hizmet bedelleri üzerinden yüzde 5 oranında ÖİV hesaplanacak.

GSM operatörleri tarafından internet erişim hizmetleri ile diğer haberleşme hizmetlerinin teknik olarak ayrıştırılması ve faturalarda her iki hizmet grubunun ayrıca gösterilerek, her bir kısım üzerinden ait oldukları oranda ÖİV hesaplanması gerekiyor.

Hazır kartların ise internet erişim hizmeti ve diğer haberleşme hizmetleri için birlikte kullanılabilmesi halinde kart bedeli üzerinden yüzde 25 oranında ÖİV uygulanacak. Ancak, hazır kartların münhasıran internet erişim hizmeti amacıyla kullanılabilir olması, başka bir ifadeyle konuşma, kısa mesaj ve benzeri diğer hizmetler için kullanılmaya imkan vermemesi halinde kart bedeli üzerinden yüzde 5 oranında ÖİV belirlenecek.

Düzenleme, 1 Mart 2009 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, bu tarihten sonra teslim edilen ve münhasıran internet erişimine imkan veren ön ödemeli kartlarda ÖİV oranı yüzde 5 olarak uygulanabilecek. 1 Mart 2009 tarihinden önce teslim edilen ön ödemeli kartlar nedeniyle herhangi bir iade işlemi yapılmayacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA