• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İnsan sağlığı için en büyük tehditlerden
22 Mayıs 2010 Cumartesi 14:25

İnsan sağlığı için en büyük tehditlerden

Yüksek hava sıcaklıklarının hipertansiyon hastaları üzerinde yarattığı olumsuz etkiler neler?

Özel BSK Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Niyazi Güler hipertansiyon ile ilgili bilgi vererek, hava sıcaklığının arttığı şu günlerde hipertansiyon hastalarına, sıvı alımını yüksek tutmalarını ve güneş ışınlarının yakıcı etkilerinin en üst düzeyde olduğu öğle saatlerinde mümkün olduğunca açık havada korumasız biçimde bulunmamalarını önerdi.


 Hipertansiyon nedir?

Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) kalp krizi, felç, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, gibi komplikasyonların gelişmesine katkıda bulunan, hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşam süresini kısaltan bir hastalıktır. Toplumdaki erişkinlerin yaklaşık % 25’inde bu hastalık görülmektedir. Hastalığın sıklığının bu derece yüksek oluşu, toplum sağlığı ve aynı zamanda sağlık ekonomisi için ne denli ciddi bir tehdit olduğunun da göstergesidir.

 

Hipertansiyon teşhisi nasıl konur?

Hipertansiyona ilişkin en yaygın yanlış inanış, tansiyon yüksekliğinin her zaman hastada şikayete ( baş ağrısı, burun kanaması, halsizlik, nefes darlığı gibi) yol açacağıdır. Oysa ki bazen hipertansiyonun ilk bulgusu kalp krizi, felç gibi komplikasyonlar olabilir. Bu özellik yaşamın her döneminde rutin kan basıncı ölçümünün önemini vurgular.Erişkin bir insanda doktor tarafından yapılan en az 3 ayrı ölçümde sistolik kan basıncının 140 mmHg dan ve/ veya diastolik kan basıncının 90 mmHg dan yüksek saptanması hipertansiyon teşhisini koydurur.  Normal tansiyon değerleri ise sistolik kan basıncı için 120 mmHg  nın altı, diastolik kan basıncı için ise 80 mmHg nın altı olarak belirlenmiştir. Sistolik kan basıncı için 120-140 mmHg arası, diastolik kan basıncı için ise 80-90 mmHg arası değerler pre-hipertansiyon (öncül hipertansiyon) olarak adlandırılır ve kişinin tansiyonunun artık normal sınırların dışına çıktığına işaret eder.. Son yıllarda kan basıncı ölçümleri bu aralığa tekabül eden insanlarda dahi bazı uç organ ( beyin, böbrek, kalp, tüm dolaşım sistemi) hasarlarının gelişebileceği gösterilmiştir. Özellikle kalp dolaşım sistemi hastalıklarının gelişimi açısından yüksek riskli olduğu kabul edilen hastalarda (Diabet hastaları, böbrek yetersizliği olan hastalar vs.) veya komplikasyonların hali hazırda gelişmiş olduğu hastalarda bu aralıktaki ölçümler için tedavi gerekebilir.


 

Yüksek hava sıcaklıklarının hipertansiyon hastaları  üzerinde yarattığı olumsuz etkiler nelerdir?

     

Yüksek hava sıcaklığı özellikle yüksek nem oranı ile birleşince sadece hipertansiyon hastalarında değil aynı zamanda sağlıklı erişkinlerde de olumsuz etkiler gösterebilir. Bunlardan önde geleni solunum ve terleme ile olan sıvı kayıplarının sıcaklığa paralel olarak artmasıdır. Özellikle uzun süre ayakta kaldıklarında  tansiyonları düşen hatta bayılan insanlarda bu şikayetlerde artış meydana gelebilir. Yine çeşitli hipertansiyon ilaçlarını kullanan insanlarda bu ilaçların etkinliği dolaşan kan hacminin azalması ile birlikte beklenmedik biçimde artabilir. Bu nedenle özellikle sıcak mevsimlerde sıvı alımının yüksek tutulması ( günde en az 2-2.5 lt) ve güneş ışınlarının yakıcı etkilerinin en üst düzeyde olduğu öğle saatlerinde mümkün olduğunca açık havada korumasız biçimde bulunulmaması önerilir..

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA