• Konya19 °C

Hakan Bahçeci

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İnsan iyidir, ya da kötü değildir

30 Ağustos 2009 13:20

 

İyi insan olmak neden önemlidir? gibi bir soru belkide yanlış bir soru olduğu için cevap vermekte güçlük çekebiliriz ancak bilirizki insan iyi olmalıdır. "İyi" nedir sorusu gündeme gelecektir, bu kavramda insanın aldığı eğitim, gelenek, görenek, düşünce yapısı vb. unsurların kazandırdığı bakış açısıyla farklı tarif edilebilecektir. Belki mefhumu muhalefinden, yani olmaması gereken şekliyle tarif etmek uygun bir yol olacaktır.

Bu durumda iyi kötü olmayandır, kötü şeyler ve kötü huylu kişiler iyi insan sınıfına giremeyebilirler ancak insan tümüyle kötü yada tümüyle iyi olamaz. Hal böyle olunca "insan su misali" diyen şairin ne demek istediği belki biraz anlaşılabilir, bununla birlikte yazımız boyunca kullandığımız ifadeler hep ihtimal içeren ifadelerdir bu da insanın farklılığından ileri gelmektedir. Kesin sınırlar yoktur ve muhtemelen iyi insan yada kötü insan net bilimsel bir tarifle tanımlanamayacaktır.

 İyiye yüklediğimiz anlam, kötüden etkilenmektedir. İyinin etkilendiği diğer bir durum ise, güzelliktir. "Güzel" Konusu ise iyilikten oldukça farklı ve daha geniş bir alanı ilgilendirmektedir. Bununla birlikte iyi olarak tanımladıklarımız esasen bizim için güzeldirde. Ancak her güzele iyi denilemeyceği de unutulmamalıdır. Kötünün ise güzel gibi bir arkadaşı yoktur. Kötülük sadece bakış açısı ile derecelenebilir ve kerih görülen, rahatszılık duyulan ve özde iyiye karşı olan durumlar kötü dairesine girmeye mecburdur.

İyilikleri çoğaltmak kötülükleri yok etmekten daha iyi olsa gerek.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA