• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İnsan hayatı, hırsa kurban edilemez
29 Şubat 2012 Çarşamba 10:06

İnsan hayatı, hırsa kurban edilemez

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde geçen cuma çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın (27) hayatını kaybetmesi, tartışmaları da beraberinde getirdi.
Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın hayatını kaybetmesi, hasta hakları tartışmalarını alevlendirdi. Dernek başkanları, meslekî rekabete giren hekimlerin, reklamın dozunu kaçırmalarına ve hastaları deşifre etmelerine tepki gösterdi.
Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde geçen cuma çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın (27) hayatını kaybetmesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. Konunun uzmanları, Akdeniz Üniversitesi'nde yüz ve çift kol nakliyle başlayan ve Hacettepe'de devam eden süreçte hasta haklarına riayet edilmediğini ve mesleki hırs ve rekabetin bu sonuçlara sebep olduğunu belirtiyor.
 
Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, mesleki rekabet için daha önce yapılmamış bir yöntem denenmesinin bu sonuca neden olduğunu söyledi. Hastaların kobay haline getirildiğini belirterek, "Maalesef burada rant kavgası var gibi görünüyor. 'Diğer üniversite yaptı, biz de yaparız' diye yola çıkıldı. Böyle bir sonuç meydana geldi. Sadece hasta hakları ihlali edilmedi, TCK'ya göre suç da işlendi. Aileler savcılığa başvursun." şeklinde konuştu. Organ naklini teşvik için bunların yapıldığı görüşünü doğru bulmayan Demir, "Teşvik, hasta iyileştikten ve rızası olduktan sonra yapılmalı. O zaman daha etkili olur. Ayrıca bu hasta 'organ nakli yapılmadı' diye ölecek değildi. Ama hayatını kaybetti." ifadesini kullandı.
 
Hasta Haklarını Koruma Derneği Başkanı Zeki Sadunoğlu da son olayda hem verici hem de nakil gerçekleşen ailenin isimlerinin deşifre olduğunu ve hasta haklarının ihlal edildiğine işaret etti. Ailelerin ileride travma yaşayabileceğini belirten Sadunoğlu, ameliyatta çok acele davranıldığını dile getirdi: "Akdeniz yapınca Hacettepe de 'bir öncü de ben olayım' dedi. Fakat hastanın durumu dikkate alınmadı. Önce kol takılıp ilerleyen dönemde bacaklar nakledilebilirdi. Bu zamana kadar 4 uzvundan uzak yaşayan bir insana bu kadar çok yüklenilmesinin getireceği sonuçlar iyi değerlendirilmeliydi."
 
Sağlık asla reklam konusu olmaz
 
Antalya Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Başkanı Nuri Özkul ise Akdeniz ve Hacettepe üniversitelerinde gerçekleştirilen nakillerde hasta hakları yönetmeliğine aykırı durumlar belirlendiğini söyledi. Bunların Sağlık Bakanlığı'na bildirileceğini belirten Özkul, "Amacımız, bundan sonraki operasyonlarda daha dikkatli davranılmasıdır. Sağlıkta reklamın boyutlarının sınırlı olduğunu, reklama giren bölümlerin tıpta doğru bir yaklaşım olmayacağını hatırlatmak istiyoruz." dedi. Hastaların tedavi süreci tamamlanmadan hayatlarının çok fazla deşifre edildiğini ileri süren dernek başkanı şunları dile getirdi: "Operasyondan fazla tedavi sürecinin deşifre edilmesi, maksadını aşan bir reklam çalışması. Şevket Çavdar örneğinde olduğu gibi, hasta ve yakınları büyük bir beklenti içine girdi. Ancak sonuç hayal kırıklığı oldu. Sağlıkta mahrumiyet vardır ve asla sağlık reklam konusu olamaz. Akdeniz Üniversitesi ekibini alkışlıyoruz ancak bunu dozunda bırakmak lazım."
 
Bakanlık, nakilleri görüşecek
 
Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu tarafından Akdeniz ve Hacettepe Üniversiteleri tarafından yapılan organ nakillerini değerlendirmek amacıyla bugün toplanacak. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 29 Mart 2011 tarihinde yayınlanan Kompozit Doku Nakli Yönergesine göre Kompozit Doku Nakli Bilim Komisyonu'nu oluşturulduğu ve bunun yılda en az iki kez toplanarak, yapılan bütün işlemleri değerlendirmesi kararlaştırıldığı ifade edildi. Açıklamada, komisyonun ilk toplantısının gerçekleştirileceği belirtilerek, "Toplantıda, Antalya Akdeniz Üniversitesi ve Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan kompozit doku nakilleri ile ilgili süreç değerlendirilecektir. Değerlendirme sonucu kamuoyumuzla paylaşılacaktır." denildi.
 
Donör aile uzuvları geri istedi
 
İzmir Çeşme'de geçirdiği motosiklet kazası sonrasında beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki N.A.'nın organlarını bağışlayan aile, Şevket Çavdar'ın vefatıyla ikinci bir acı yaşadı. Anne Cemile A., "Şevket'in ölümüyle acımız bir kez daha tazelendi." derken baba Kazım A., geri alınan uzuvların kendilerine teslim edilmesini istedi: "Oğlumuzun organlarını burada defnetmek istiyoruz." Çavdar'ın dayısı Cengiz Çavdar, "operasyon başarısız oldu diye üniversiteye haksızlık etmek gerekmiyor. Büyük emekler harcandı." diye konuştu.
....
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA