• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İnönü Menderes’i böcekle dinletti
13 Nisan 2015 Pazartesi 08:11

İnönü Menderes’i böcekle dinletti

CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek, 1962'de İçişleri Bakanı olacak Hıfzı Oğuz Bekata’ya yazdığı bir yazıda İsmet İnönü’nün darbe yapıp Menderes'i astırmayı planladığını söylüyor.

Yeni Şafak'ın kamuoyunun dikkatine sunduğu belgeler, Başbakan Adnan Menderes ile iki bakanı Fatih Rüşdü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın asılmasıyla sonuçlanan 27 Mayıs darbesinin arkasındaki baş aktörü de ele veriyor. Eski CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek'in, Mustafa Kemal Atatürk'ün hasta yatağında 'yavaş yavaş' zehirlenerek öldürülmesinde İsmet İnönü'yü sorumlu tuttuğu mektupları, bir başka gerçeğe ışık tutuyor. CHP'li Kasım Gülek, Atatürk'ün zehirlendiğine ilişkin doktor raporu hazırlatan CHP'li eski İçişleri Bakanı Hıfzı Oğuz Bekata'ya yazdığı tehdit dolu mektupta, partinin genel başkanı İsmet İnönü'nün, muhalefet lideri iken hem Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı hem de Başbakan Adnan Menderes'i adım adım takip ettirdiğini itiraf ediyor. İsmet İnönü'nün hem dönemin Milli İstihbarat Teşkilatı 'MAH'taki hem de asker içindeki gücünü hatırlatarak Bekata'yı uyaran Gülek, “Bu işin içinde kimler var biliyorsun. Seni de beni de bitirirler” dediği uyarı mektubunu şu cümleyle devam ettiriyor: “Bayar'ı, Menderes'i adım adım takip ettirdiğini, evine dinleme cihazı yerleştirdiğini, her şeyden haberi olduğunu biliyorsun...”
'Kafayı darbeyle bozmuş'

 
Alternate Text

ülek, 1962'de İçişleri Bakanı olacak Hıfzı Oğuz Bekata’ya yazdığı bir yazıda İsmet İnönü’nün darbe yapıp Menderes'i astırmayı planladığını söylüyor.


Kasım Gülek'in ifadeleri, 27 Mayıs darbesinden sonra cunta lideri Cemal Gürsel'in, CHP Genel Başkanı İsmet İnönü'nün 'iktidar hevesi'ni anlatırken sarf ettiği, “İnönü, gerdeğe girmek isteyen bir güveyi gibi sabırsız ve heyecanlıydı!” sözünü doğrular nitelikte. Darbenin arkasındaki baş aktör İnönü'de iktidar hırsının yalnızca 'heyecan'dan ibaret kalmadığını gösteren 26 Şubat 1959 tarihli Kasım Gülek mektubunda şu ifadeler kullanılıyor:
(CHP'li Hıfzı Oğuz Bekata'ya)
“Düzenli olarak miktar hesabına yatmaya devam edecek. Birbirimizi üzmeyelim. (Atatürk'ün zehirlendiğine ilişkin rapor) O raporun aslını lütfen teslim et. İşin içerisinde kimler olduğunu biliyorsun. MAH'ta hâlâ çok iyi adamları var. İşini bitirirler. Bunu tehdit olarak algılamayın. Başbakan Adnan Menderes'i adım adım takip ettirdiğini, Celal Bayar'ı takip ettirdiğini, evine dinleme cihazı yerleştirdiğini, her şeyden haberi olduğunu biliyorsun. Ben de biliyorum. Bunları ne için yaptığını sana söylemiş idim. Askeriyeyi ayarlıyor, darbe yapıp Adnan Menderes'i astıracağını söylüyor. Kafayı bununla bozmuş. Tüm istihbarat, askeriye adeta kendisine tapıyor. Yapabilecek bir şey yok. Denileni yap, konu kapansın.
Sevgiler, saygılar sunarım.
26.2.1959
Kasım Gülek”

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA