• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İngiliz Prensi Konyayı sevdi
07 Kasım 2011 Pazartesi 11:00

İngiliz Prensi'' Konya'yı sevdi

Konya'nın merkez Meram ilçesinde bir çiftçi tarafından 5 yıl önce tesadüfen yetiştirilen, ''İngiliz Prensi'' olarak bilinen kayısı ve şeftali aromasındaki yerli nektarinin,
Konya'nın merkez Meram ilçesinde bir çiftçi tarafından 5 yıl önce tesadüfen yetiştirilen, ''İngiliz Prensi'' olarak bilinen kayısı ve şeftali aromasındaki yerli nektarinin, Konya'nın iklim şartlarına dayanıklı olduğu, bu meyvenin Konya'da yaygınlaştırılmasının amaçlandığı bildirildi.
     Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, yaptığı açıklamada, Konya'da yeni ürünlerin yetiştirilmesi için deneme faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.
     Yeni ürünlerin bölgeye kazandırılması konusunda çalışmalarını sürdürürken, 5 yıl önce merkez Meram ilçesinde bir çiftçinin bahçesine diktiği nektarin fidanları arasında tesadüfen bulunan ''İngiliz Prensi''nin geçen yıl ilk meyvesini verdiğini ifade eden Ataiyibiner, ''Kayısı ve şeftalinin bileşimi bir aroması olan bu meyvenin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve odamız bünyesinde hızla geliştirilerek Konya'ya kazandırılması amaçlanmaktadır'' dedi.
     İlerleyen günlerde Konya İl Özel İdaresinde meclis bütçelerinin görüşüleceğini belirten Ataiyibiner, yerli nektarinin çiftçiye bir miktar dağıtılarak, bölgede deneme üretimlerinin yapılmasını hedeflediklerini aktardı.
    
     -''Pazar payı yüksek''- 
          ''İngiliz Prensi''ni, deneme üretimi yapılan Meram'a ve aynı iklim şartlarına sahip meyvecilikle uğraşan diğer bölgelerin tamamına yayacaklarını anlatan Ataiyibiner, şunları kaydetti:
     ''Kayısı, şeftali ve 'İngiliz Prensi' olarak bilinen yerli nektarin, yetiştiği alanın iklim şartlarına uyum sağladı. Özellikle yerli nektarinin dona karşı herhangi bir problemi olmadı. Narin bir meyve değil. Şeftalide ve kayısıda donmaya bağlı yanmalar olurken, yerli nektarin de böyle bir sorun yaşanmadı. İlerleyen yıllarda daha çok alanda, çevre köylerde yaygınlaşması için çalışacağız.''
     5 yıl önce 20 dekar alana dikilen ve iki yıldır meyve veren yerli nektarin de bu yıl 1 ton hasat yapıldığını dile getiren Ataiyibiner, bir kısmı İstanbul'daki ve Konya'daki marketlerde satılan ürünün tüketiciden ilgi gördüğünü, buna bağlı olarak pazar payının da yüksek olacağına inandıklarını söyledi.
    
     -''Kayısı sezonunu 1 ay uzatacak''-
    
     Kayısı ve şeftali aromasına sahip olan ''İngiliz Prensi''nin tüketicinin damak zevkine hitap etmesi nedeniyle pazar bulma sıkıntısı çekmeyeceğini dile getiren Ataiyibiner, şöyle devam etti:
     ''Bu meyvenin kayısıdan sonra sofralarda yer alması avantajlı bir durum. Kayısının hasadı, yılda 2 ay gibi bir dönemde Mut veya Anamur'da başlayıp Konya'da son buluyor. Neden bu meyve sayesinde bu dönem 1 ay daha uzamasın? Şuan itibariyle verim çok yüksek, dondan hiçbir etkilenme yok. Meyvelerin büyümesi açısından seyrekleştirme çalışması yapılıyor. Narin bir bitki değil. Adaptasyonu hem verim hem de iklim bakımından iyi.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA