• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İngiliz hükümeti korkakça kaçtı
17 Ekim 2014 Cuma 13:26

'İngiliz hükümeti korkakça kaçtı'

İngiliz Yahudi milletvekili Sir Gerald Kaufman, hükümeti Ortadoğu politikası konusunda eleştirerek, "İngiliz hükümeti, Filistin'i tanımaktan korkakça kaçmıştır" dedi. Kaufman, "Obama bu sorunu çözebilirdi" ifadesini kullanarak, onun da bu korkak davrandığ

1970 yılından bu yana milletvekili olan İşçi Partili Kaufman, Filistin devletinin tanınmasına ilişkin önergenin parlamentoda kabul edilmesinin ise İngiliz kamuoyunda Filistin'e yönelik artan desteğin göstergesi olduğunu belirtti.

Kaufman, İngiliz hükümetinin Filistin'in devlet olarak tanınmasını daha önce tartışmak istemediğini, bu nedenle önergenin ancak parlamentoda ele alınabildiğini dile getirdi. Önergenin parlamentoda kabul edilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Kaufman, şöyle konuştu:

"İngiltere'de sadece hükümet Filistin devletini tanırsa, resmi tanıma gerçekleşmiş olur. Hükümet, Filistin devletinin tanınması tartışmalarından korkakça kaçmıştır. Bu utanç vericidir. Muhalefetteki İşçi Partisi ise bu önergeye destek vermiştir. Bu önergenin kabul edilmesinin iki sonucu bulunmaktadır. Hükümetin kaçması, parlamentonun Filistin devletinin tanınması isteği gerçeğini ortadan kaldırmaz. İkinci konu ise İşçi Partisi resmi olarak bu önergeyi desteklemiştir. İşçi Partisi gelecek yılki genel seçimi kazanırsa, Filistin'in devlet olarak tanınma şansı artacaktır."

"Hükümetin sessiz kalması korkunç"

İngiliz hükümetinin, İsrail'in Filistin'deki yasa dışı yerleşim yerlerini genişletmesine ve Filistin'e yönelik saldırılarına sessiz kalmasını "korkunç" olarak niteleyen Kaufman, hükümetin "Ortadoğu'da iki devletli bir çözüme ve barışa ulaşılmadıkça Filistin'in tanınamayacağı" yönündeki görüşünü de eleştirdi. Kaufman, "Bu rezil bir görüş. Çok korkaklar. Bunlar İsrail yanlısı kuruluşların cebindeler" dedi.

'İsrail tarihi boyunca en kötü hükümet dönemini yaşıyor'

Kaufman, parlamentoda Filistin'in tanınmasına ilişkin önergenin kabul edilmesini, İsrail'in Londra Büyükelçiliği'nin kınadığının hatırlatılması üzerine, "Bunu duyduğum için çok mutlu oldum. İsrail'i rahatsız edecek ve kızdıracak ne kadar çok şey olursa, bu beni o kadar mutlu eder. İsrail hükümeti korkunç bir hükümettir. 66 yıllık tarihi boyunca İsrail'deki en kötü hükümet yönetimdedir. Ne kadar sinirlenirlerse o kadar iyidir" diye konuştu.

İsrail hükümeti yanlısı yayınlarıyla bilinen ve Londra'da basılan "Jewish Chronicle" isimli haftalık gazetenin, önergenin kabulüne manşetinden yer verdiğini söyleyen Kaufman, gazetenin "önerge sonucunun İsrail'in İngiltere'de desteğini kaybettiğini gösterdiğine" dikkati çektiğini belirtti.. Kaufman, Filistin devletinin tanınmasına ilişkin önergenin kabul edilmesinin, İngiltere'de Filistin'e bugüne dek olmadığı kadar destek olduğunu gösterdiğini de ifade etti.

"Obama korkakça davrandı"

Filistin konusunun, İngiltere'de gelecek yıl yapılacak genel seçimin önemli konularından biri olacağını kaydeden Kaufman, İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband'in bu haftaki oylamada Filistin devletinin tanınması yönünde oy kullandığına dikkati çekti. İngiliz milletvekili, Filistin devletini tanıyan ülkeler arttıkça İsrail'in daha fazla yalnız kalacağını dile getirdi.

'O topraklarda Yahudiden çok Filistinli yaşıyor'

Sir Gerald Kaufman, Ortadoğu sorununda iki devletli çözüm ihtimalinin her geçen gün azaldığını kaydederek, "İki devletli bir çözüme ulaşılamazsa, tek bir seçenek kalıyor, o da tek devletli bir çözüm. Bu devlet de İsrail olmayacaktır. Parlamentoda daha önce yaptığım konuşmada da söylediğim gibi, o topraklarda Yahudiden çok Filistinli yaşıyor" diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama'yı da İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda "korkakça" davranmakla suçlayan Kaufman, "Obama bu sorunu çözebilirdi. Obama, İsrail'e 'ya gerçekçi bir şekilde barış müzakerelerini yürütürsünüz ya da size yaptığımız ekonomik yardımları, silah satışlarını keseriz' diyebilirdi. Ama bunu yapmadı" ifadelerini kullandı.

İngiliz Parlamentosu'nda bu hafta başında Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önerge, 12'ye karşı 274 oyla kabul edilmişti. Ancak Birleşik Krallık'ta devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. Dolayısıyla oylama sonucunun bağlayıcılığı bulunmuyor ve sembolik nitelik taşıyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA