• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İmzalar atıldı! Kangal Termik Konya Şekerin oldu!
19 Ağustos 2013 Pazartesi 13:00

İmzalar atıldı! Kangal Termik Konya Şeker'in oldu!

Konya Şeker, enerji sektöründe büyüme hedefinin bir adımı olan Kangal Termik Santrali için imzayı attı.

Konya Şeker’in 985 milyon dolar ile en büyük teklifi verdiği Kangal Termik Santrali için Ankara Rixos Otel’de devir teslim töreni düzenlendi. Törene Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Taner Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk katıldı. Konya Şeker, santralin üretimini yeni rehabilitasyon yatırımları ile yüzde 25 oranında artıracak.

Enerji sektöründe 59 yıllık tecrübesi ile Kangal Termik Santral ihalesini kazanan Konya Şeker, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile 14 Ağustos’ta attığı imza ile Santralı devralmasının ardından bugün Ankara Rixos Otel’de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Taner Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un katıldığı devir teslim töreni düzenledi.

Kangal Termik Santrali’nde Konya Şeker yüzde 51, Konya Şeker Grubu'nun çatı şirketi konumundaki Anadolu Birlik Holding bünyesinde yer alan Çobanyıldızı Elektrik Üretim A.Ş.  firması yüzde 49 paya sahip oldu.

Törende bir değerlendirmede bulunan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ise “Konya Şeker bir üretici kuruluşu. Bizim hissedarlarımız pancar üreticileri kooperatifleri. Büyük hissedar Konya Kooperatifi nezdinde 56.000 olmak üzere yaklaşık 900 bin çiftçi Konya Şeker’in hissedarı. Kangal Termik Santrali özelleştirmesini diğer özelleştirmelerden farklılaştıran da zaten budur. Belki de bu özelleştirme, bu yönüyle ülkemiz özelleştirme tarihinin en geniş tabanlı özelleştirmesidir” dedi. Konuk sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de termik santral işletmeciliği konusunda daha doğrusu elektrik üretimi konusunda kurumsal tecrübeye sahip iki tane kurum vardır. Biri termik santralleri bugüne kadar kuran Enerji Bakanlığı, diğeri Şeker Fabrikalarıdır. Türkiye’de kurulan her şeker fabrikası kendi tüketeceği enerjiyi üretecek şekilde projelendirilmiştir. Otoprodüktör lisansına sahip olan şeker fabrikaları kampanya dönemlerinde ürettikleri elektriğin fazlasını da enterkonnekte sisteme vererek ülkemizin elektrik enerjisi arzına katkı vermişlerdir. Bu anlamda pancar şekeri sanayi elektrik üretiminde 87 yıllık, Konya Şeker ise 59 yıllık bir tecrübeye, birikime sahiptir.
 

Kangal özelleştirmesi Konya Şeker’in tek kalemde yaptığı en büyük yatırım. Kangal özelleştirmesinin diğer yatırımlarımızla bir farkı daha var, biz ana faaliyet alanlarımızdaki yatırımlarımızı öz kaynaklarımızla yaparken bu yatırımda yurt içi finans kaynaklarını değerlendirdik” dedi.

Türkiye’de bulunan kömüre dayalı 26 santral arasında Kangal’ın gücü yüzde 3,7
Türkiye’de kömüre dayalı 26 santral bulunuyor ve bu santrallerin toplam kurulu gücü 12.395 MW. Kangal Termik Santralı, bu gücün yüzde 3,7'sini oluşturuyor.  Santralin 457 MW’lık toplam kurulu gücü, Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) toplam kurulu gücünün yüzde 1,9’unu ve Türkiye’nin kurulu gücünün ise yüzde 0,75’ini oluşturuyor. Kangal Termik Santrali üretim açısından ise Türkiye’nin 2012 yılı üretiminin (239.101 GWh) yüzde 1,1 ini gerçekleştirdi.

Santralin son yıldaki ortalama yıllık brüt üretim değeri 2,43 TWh olarak gerçekleşti. Konya Şeker, santrali devraldıktan sonra yapacağı rehabilitasyon yatırımları ile doğru ve verimli işletme prensiplerine bağlı olarak yıllık üretimi yüzde 25 oranında arttırmayı planlıyor.

Kangal Termik Santralı toplam 8 bin 45 hektar alana sahip tek ruhsatta kullanılabilir toplam 91 milyon 717 bin 598 ton kömüre sahip. Kömürün ortalama kalorisi 1100-1300 kCal/kg; santralin günlük kömür ihtiyacı ise 21 bin ton olduğu kaydediliyor.

Türkiye linyit üretiminin yaklaşık yüzde 8’ini Kangal gerçekleştirecek
2011 yılında Türkiye'de toplam 70 milyon ton linyit üretimi gerçekleşiyor. Kangal Termik Santrali’nde yılda yaklaşık 5,5-6 milyon ton linyit kullanılacağı düşünüldüğünde Türkiye linyit üretiminin yaklaşık yüzde 8’ini gerçekleştirileceği öngörülüyor.

Konya Şeker,  geleceğin iki stratejik sektöründe; gıda ve enerjide büyümeyi hedefliyor
Geliştirdiği entegre yatırım modeliyle sıra dışı işlere imza atan ve tarım sektörünün vizyonunu değiştiren, tarımsal üretim kooperatifçiliğine yeni bir bakış açısı getirerek, şekerden dev bir dünya kuran Konya Şeker, ülkemizin son yıllarda en hızlı büyüyen, faaliyet alanını en hızlı geliştiren şirketlerinden biri olarak öne çıkıyor. 2000’li yılların başında sadece pancar şekeri üreten ve büyük hissedarı Konya Kooperatifi olmak üzere 15 pancar ekicileri kooperatifinin iştiraki olan Konya Şeker, son yıllarda yaptığı çok sayıda yatırımla faaliyet alanını çikolata ve şekerli mamullerden donuk ürünlere, tohumculuktan ham yağa, yemden hayvancılığa, plastik sanayinden enerjiye kadar uzanan geniş bir yelpazeye taşıdı. Konya Şeker,  geleceğin iki stratejik sektöründe; gıda ve enerjide büyümeyi hedefliyor.

YORUMLAR
ALLAH NAZARDAN SAKLASIN...
Ali Yıldırım
Sevgili başkanım Recep Konuk'u Allah(CC) nazardan saklasın. Kısa zamanda bizim için büyük işler başardı. Biz onun yanındayız ve her zaman duacısıyız...
212.174.172.2
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA