• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
IMFye 4 milyar dolar borcumuz kaldı
14 Ocak 2012 Cumartesi 16:17

IMF'ye 4 milyar dolar borcumuz kaldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, IMFye Türkiyenin 4 milyar dolar borcu kaldığını ve bu borcu ödeme gücünün bulunduğunu söyledi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile beraber Hatay’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Reyhanlı Barajı'nın temel atma törenine katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve vizyonunda Türkiye’nin çok ilerlediğini söyleyen Bakan Eroğlu, IMF’ye olan 23,5 milyar dolarlık borcun IMF’sız yola devam kararı ile 4 milyar dolara kadar indirildiğini aktaran Eroğlu, "Kalan 4 milyar dolarlık borcu da Türkiye’nin ödeyecek gücü var. Merkez Bankamızın kasası döviz dolu." dedi.

Bakanlığının yatırımlarından da bahseden Eroğlu, ülke genelinde özellikle içme suyu sıkıntısı çeken il kalmadığına işaret ederek, 2009 yılından bu güne kadar bin 27 tesis açtıklarını, bu tesislerden 207'sinin baraj olduğunu söyledi. 47 şehrin içme suyu problemlerinin çözümü içinde yatırımlar yaptıklarını aktaran Bakan Eroğlu, "Şu anda hiçbir şehrimizde içme suyu problemi yok. Bütün şehirlerin 2040-2050 yıllarına kadar olan su ihtiyacını karşılayacak tesisler yaptık." diye konuştu.

"HATAY GAP’TAN GELECEK SUYU KULLANACAK"

GAP kapsamında Hatay’ın bulunmamasına rağmen Hataylıların bu proje kapsamında inşası süren Kılavuzlu Barajı'ndan gelecek suyu kullanacağına dikkat çeken Eroğlu "GAP kapsamında Hatay’ımız yok. Ama GAP’tan gelecek bir su var. Bu su bu bölgeye bereket getirecek olan Kılavuzlu Suyu. Adalet Bakanımız Sadullah Ergin ve Hatay Milletvekillerinin gayreti ile Kılavuzlu Sulaması GAP kapsamına alındı. Dolayısı ile Hatay’da GAP kapsamına girdi. Çalışmalar hızla devam ediyor. Hem Gaziantep ehemde Hatay’a Kılavuzlu suyunu getireceğiz." ifadelerini kullandı.

Hatay’a heybesi dolu olarak geldiğini söyleyen Bakan Eroğlu, temeli atılacak Reyhanlı Barajı'nın 181 milyon TL yatırım bedeli ile inşa edileceğini ve bu baraj sayesinde 600 bin dekar arazinin sulanacağını, 200 bin dekar tarım alanının ise taşkınlardan korunacağını kaydetti. Barajın yapımının 50 yıldır tartışıldığının altını çizen Eroğlu, barajın tamamlanması ile birlikte Reyhanlılıların cebine 186 bin TL ek ilave bir gelir akacağını söyledi.

Bu güne kadar Hatay’a Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 319 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını dile getiren Eroğlu, Hataylı üreticilere ek gelir sağlamak amacıyla 10 gölet ve modern sulama tesisi yapacakları müjdesini de verdi. Eroğlu, 6 gölet ve modern sulama tesisinin 2012 yılında tamamlanacağını ifade eti.

Orman Genel Müdürlüğü'nün de Hatay’da devasa çalışmalar yaptığını belirten Bakan Eroğlu, 2008-2012 yıllarını kapsayan süreçte 118 bin dekar alanda ağaçlandırma, bozuk ormanların ıslahı, seyir terasları gibi çalışmaların yapıldığını anlattı.

Bakanlığı tarafından odun dışı ürünlerle ilgili çalışma başlatıldığını ve Hatay’ın Pilot İl seçildiği müjdesini veren Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Biz de ormanlarda bulunan aromatik bitkiler, odun dışı ürünler, adaçayı, keçiboynuzu ve fıstık çayı gibi ürünlerde bir hedef koyduk ve 2015 yılına kadar 1,5 milyar dolarlık ihracat yapacağız. Orman köylülerimize ve diğer vatandaşlarımıza destek sağlayacağız. Şu anda defneden 7 bin 500 aile istifade ediyor. Bunu daha da yaygınlaştıracağız. Bunun müjdesini vermek istiyorum. Orman teşkilatımıza talimat verdim. Aromatik bitkiler için bir eylem planı hazırlandı ve Hatay'ı da pilot il olarak seçtik. Buraya uygun ürünleri üretip ihraç ederek, vatandaşlara da büyük bir gelir ve istihdam sağlayacağız."

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’de Reyhanlı Barajının Hatay’a bereket kazandıracağını söyleyerek, "Bu gün Reyhanlı için düğün günüdür." dedi.

Temel atma töreni öncesinde Bakan Eroğlu ve Bakan Ergin, baraj inşaatını gerçekleştirecek olan firma yetkilileri ile pazarlık yaparak bitiş tarihini 19 Mayıs 2016’dan 15 Mayıs 2015 saat 15.15 olarak belirledi. Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ak Parti Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar ve Mehmet Öntürk, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz Reyhanlı Barajının temelini attı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA