• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İlk yerli sismik gemimiz hazır
24 Mart 2015 Salı 08:12

İlk yerli sismik gemimiz hazır

MTA’nın ihale ettiği ve tamamı yerli üretim olan sismik arama gemisi önümüzdeki günlerde Tuzla’da denize inecek.

Denizlerde petrol aramacılığında atağa kalkan Türkiye, ilk yerli sismik gemiyi denize indirmeye hazırlanıyor. Denizlerde üç boyutlu olarak araştırma yapacak olan 86 metre uzunluğa sahip olan Türkiye'nin yeni sismik araştırma gemisi, İstanbul Tersanesi tarafından MTA Genel Müdürlüğü için inşa edildi. Yüzde yüz yerli Sismik Araştırma Gemisi “MTA TURKUAZ" önümüzdeki günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı törenle Enerji Bakanı Taner Yıldız ile birlikte denize indirilecek.
GEMİDE HELİKOPTER PİSTİ
Yüzde yüz yerli Sismik Araştırma Gemisi “MTA TURKUAZ"ın tüm tasarımı, Türk mühendislerinden oluşan bir dizayn ekibi tarafından gerçekleştirildi. İnşa sürecinde ihtiyaç duyulan malzeme, ekipman ve hizmetlerin büyük bölümü yurt içinden temin edildi ve ayrıca bilimsel araştırma ekipman ve sistemlerinin entegrasyonu da yurt içinde tamamlandı.
SON TEKNOLOJİYLE ÜRETİM
“MTA TURKUAZ", 2 ve 3 boyutlu sismik araştırmanın yanı sıra her türlü son sistem jeolojik, jeofizik, hidrografik, oşinografik ekipmanı ve uzaktan kumandalı robot (ROV) sistemiyle çok amaçlı araştırmalar yapacak tam donanımlı modern bilimsel araştırma gemisi olma özelliğine sahip. Gemide ayrıca, denizlerde toplanan veriler laboratuvarlarda değerlendirilecek ve deniz dibinde alınan örneklerin öncel analizleri gerçekleştirilecek. Uluslararası standartlarda bir helikopter pisti de gemide bulunacak.
Petrol ve gaz araştıracak
“MTA TURKUAZ", sismografik araştırmalarda, özellikle de petrol ve gaz araştırmaları ile derin jeolojik yapıların araştırılmasında kullanılacak. Ayrıca “MTA TURKUAZ" ile kıyı veya koylar, körfezler, lagünler gibi sığ denizel alanlarda yürütülmesi planlanan liman, marina, mendirek, balıkçı barınağı, deşarj hatları zemin etütleri; nükleer santral yer seçimi ve risk tespiti; deniz altı karayolu ve demiryolu geçişleri zemin etütleri; köprülü deniz geçişleri zemin etütleri; fiber-optik haberleşme kabloları, doğalgaz ve petrol boru hatları güzergâh incelemeleri yapılabilecek.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA