• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İlk teravih namazında camiler doldu taştı
05 Haziran 2016 Pazar 23:57

İlk teravih namazında camiler doldu taştı

Onbir ayın sultanı olan Ramazan ayı bu gece kılınan ilk teravih namazıyla başladı.

İlk teravih namazında vatandaşlar camilere akın etti.

İSTANBUL

İstanbullular 'Onbir Ayın Sultanı' Ramazan'ın ilk teravih namazı için Sultanahmet ve Eyüp Sultan Camilerine akın etti.

İslam dünyasının hasretle beklediği Ramazan ayının ilk teravih namazında camiler doldu taştı. İstanbullular Sultanahmet ve Eyüp Sultan gibi tarihi camiler başta olmak üzere tüm ibadethanelerde teravih namazını huşu içinde eda etti.

Camileri akın akın dolduran vatandaşlar, okunan dualarla birlikte toplu olarak namaza durmanın coşkusunu teravih namazı ile bir kez daha yaşadı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda vatandaş, ilk teravih namazı için dakikalar öncesinden camilere akın ederken, yoğun ilgi nedeniyle ibadethanelere sığmayanlar, cami avlusuna serdikleri hasırlar üzerinde namaz kıldı. 

MAHYALAR İSTANBUL'U AYDINLATTI

Ramazan ayının habercisi mahyalar, ilk teravih namazı öncesi yakıldı.
Sultanahmet, Eyüp ve Süleymaniye Camii başta olmak üzere tüm camilerde yakılan mahyalar, 11 ayın sultanının haberiyle geceyi aydınlattı. Ramazan ayının gelişinin habercisi mahya ve şerefeler, akşam namazı ezanıyla birlikte yakıldı. Başta Eyüp Sultan, Sultanahmet ve Süleymaniye Camii gibi olmak üzere tüm camilerde yakılan mahyalarda Ramazan ayının önemine değinildi. 

ANKARA

Ankaralılar Ramazan ayını ilk teravih namazı için camilere akın etti.
Başkent’te 11 Ayın Sultanı Ramazan ayının ilk teravih namazını kılmak isteyen vatandaşlar camilere akın etti. Ankaralılar teravih namazı için Hacı Bayram-ı Veli Camii, Kocatepe Camii gibi Ankara’nın büyük camilerini tercih etti.
İlk teravih namazı için Ulus’ta bulunan Hacı Bayram-ı Veli Camii’ni tercih eden Ankaralılar, Ramazan ayına ulaşmanın verdiği coşkuyu yaşadıklarını, Ramazan ayının ilk teravih namazını kılacak olmanın verdiği heyecanı yaşadıklarını dile getirdi. Namaz için özellikle Hacı Bayram- ı Veli Camii’ni tercih ettiklerini dile getiren vatandaşlar, Hacı Bayram- Veli Camii’nin ayrı bir manevi havası olduğunu söyledi.
Namaz öncesinde Hacı Bayram-ı Veli’nin türbesini ziyaret ederek burada dua eden vatandaşlar, ardından camiye geçerek teravih namazını kıldı.  

BURSA

Ramazan ayının ilk teravih namazında Bursalılar camileri doldurdu.
Bursa'da Ramazan'ın ilk teravih namazı için Müslümanlar, camilere akın etti. 7'den 70'e binlerce kişi Ulu Camii başta olmak üzere Emir Sultan, Muradiye, Yıldırım Bezayıt camilerini doldurdu. Yanlarına çocuklarını alan aileler gecenin feyzinden faydalanmak için camileri doldurdu. Akşam ezanının okunmasıyla beraber camiler önünde toplanmaya başlayan vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, dualar ve ilahileri dinledi, namaz kılıp dua etti. İlk teravih namazını Ulu Camii'nde kılmak isteyen Bursalılar, camiye akın etti. Erken saatlerde camiyi dolduran Bursalılar, namaz öncesi yapılan vaazı dinledi. Yapılan dualara hep birlikte 'amin' diyen Bursalılar, Ulu Camide kıldırılan ilk teravihe katıldı.
İlk teravih namazını kılmaya gelenler, yaşadıkları mutluluğu dile getirdi.
Ulucami ve diğer büyük camilere de mahyalar asılarak ışıklandırıldı.

EDİRNE

Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eseri’, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Selimiye Camii’nde, Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı. Tarihi caminin eşsiz minarelerine asılan mahyada ise ‘Merhaba Ya Şehri Ramazan’ yazısı yer aldı.

Edirne Selimiye Camii’ne gelen kadın ve çocuklar da ilk teravih namazını huşu içinde eda etti. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Müslümanlar teravih namazını kılmak için şehrin büyük camilerini tercih etti. Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eserim’ dediği tarihi Selimiye Cami’ne asılan ‘Merhaba Ya Şehri’ yazılı mahya görsel güzelliğiyle büyük beğeni topladı. 

MARDİN

Mardin ve ilçelerinde ilk teravih namazında camiler doldu taştı.
Mardin’de teravih namazını kılmak isteyen kadın, erkek, genç, yaşlı ve çocuklar camilere akın etti. Kentin büyük camilerinden olan Fuat Yağcı, Ulu Camii ve Kuba Camii, Kızıltepe Yeni Camii teravih namazı için gelen insanlarla doldu taştı. Camiyi dolduran vatandaşlar Ramazan'a ulaşmanın sevincini beraberce yaşadılar. İlk teravih için camileri dolduran Müslümanlar arasında çocukların da çokluğu dikkat çekti.
Tarihi Ulu Camiinde teravih namazını kılan cemaat, Ramazan ayının önemine vurgu yapılan vaazı dinledi. Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun Fuat Yağcı Camiinde verdiği ilk vaazda, "Mübarek Ramazan ayı çok şereflidir. Bu ayda yapılan nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir" dedi.

NUSAYBİN’DE DE İLK TERAVİH KILINDI

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Mardin’in Nusaybin ilçesinde de ilk teravih namazı kılındı. İlçede kalan vatandaşlar, Şeyh Raşit Camisi’nde ilk teravih namazını kıldı. Camide yaklaşık 30 kişinin saf tuttuğu görüldü. 

MUŞ

Muş’ta Ramazan ayının başlamasıyla birlikte camilere akın eden vatandaşlar ilk teravih namazını kıldı.
Muş’ta ilk teravih namazının coşkusu, merkezdeki Salih-Muhlise Çağlayan Cami'nde yaşandı. Çocuklarıyla birlikte kent merkezindeki Salih-Muhlise Çağlayan Camisine gelen vatandaşlar, 11 ayın sultanı Ramazan'ın ilk teravih namazını kılmanın mutluluğunu yaşadı. Tüm camilerde teravih kılmak isteyen kadınlar için ayrı bir alan oluşturulurken, aileleriyle birlikte camilere gelen çocuklarda ilk teravih namazlarını kıldı.
Muş İl Müftüsü Alettin Bozkurt, oruç ve ramazanın önemine değinerek, “Bu ayın kıymetini bilmemiz lazım, bu ayı iyice değerlendirmemiz lazım. Günahlarımızın bağışlanması için mutlaka bu ay geceyi de, gündüzü de çok güzel bir şekilde değerlendirmemiz lazım. Geceyi ibadetle, tövbeyle, istiğfarla, zikirle, Kur’an okumakla geçirmeliyiz, gündüzünde de oruç tutmalıyız. Gündüz oruç tuttuğumuz zaman mümkünse 5 vakit namazımızı cemaatle kılarsak ve geceyi de teravih namazıyla, teheccüd namazıyla, duayla, zikirle sahura kalkmakla, sahurun bereketinden yararlanmakla geçirirsek inşallah bayram günü geldiği zaman günahlardan arındırılarak, bayram namazına çıkmış oluruz” ifadelerini kullandı.

ELAZIĞ

Elazığ’da Ramazan ayının ilk teravih namazını kılmak isteyen vatandaşlar camilere akın etti.
Elazığ’da on bir ayın sultanı Ramazan ayını karşılayan vatandaşlar, ilk teravih namazını kılmak için İzzetpaşa Camii başta olmak üzere tüm camileri doldurdu. Namaz öncesinde din görevlileri, ramazan ayının önemi hakkında vaaz verdi.
Okunan Kur’an-ı Kerim’in ardından ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı. Yer bulamayan vatandaşlar ise camilerin avlularında namazlarını kıldı. 

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de vatandaşlar, Ramazan ayının ilk teravih namazını kılarak 11 ayın sultanını karşıladı.
İslam dünyasının hasretle beklediği Ramazan ayının ilk teravih namazında Eskişehir’deki camilere akın eden vatandaşlar, Ramazan’ın coşkusunu yaşadı. Ramazan ayının ilk teravih namazında camiler dolup taşarken, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda vatandaş, teravih namazı için dakikalar öncesinden camilere akın etti. Din görevlilerinin verdiği vaazı dinleyen Eskişehirliler, bol bol dua etti.

MAHYALAR ESKİŞEHİR’İ AYDINLATTI

Ramazan ayının geleneklerinden olan mahyalar, ilk teravih namazı öncesi yakıldı. Reşadiye Camii’nde şerefeleriyle birlikte yakılan mahyalar, 11 ayın sultanının haberiyle geceyi aydınlattı. Elektrik teknisyeni Ahmet Namık Akdoğan tarafından hazırlanan mahyada bu sene, Bakara Suresi’nin 222’nci Ayet-i Kerimesi olan ‘Allah Tövbe Edenleri Sever’ yazısı yer alıyor. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA