• Konya6 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İlaç kullanımında hekim ve eczacının rehberliği şarttır
28 Mayıs 2017 Pazar 16:38

"İlaç kullanımında hekim ve eczacının rehberliği şarttır"

Konya Eczacılar Odası Başkanı Ecz Cemil Karakap; “Tıbbı bitkisel ürünler, gıda takviyeleri ve kozmetikler gibi diğer sağlık ürünleri de eczacı eliyle eczanelerden sunulmalıdır. Özellikle ilaç kullanımında hekim ve eczacının rehberliği şarttır”dedi.

Ülkemizde bitkisel ürün, gıda takviyesi, takviye edici gıda, gıda destek maddesi adı altında aktar, baharatçı ve benzeri dükkânlarda pek çok ürün satılmakta, bu ürünler eczacılık yahut sağlık ile ilgisi olmayan kişiler tarafından değişik hastalıklara karsı tavsiye edilmekte ve ilaç olarak satılmaktadır. Diyen Konya Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Cemil Karakap “ Yıllardır takviye edici gıda yahut gıda takviyesi adı altında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsat alıp bitkisel ilaç olarak piyasaya sürülen ürünler ile ilgili uyarılarımızı sürdürüyoruz. Her seferinde farmasötik forma getirilmiş ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından titiz kontrollerden sonra ruhsatlandırılması gerektiğini; asıl yetkili olması gerekenin Sağlık Bakanlığı olduğunu söylüyoruz.

Özellikle internet üzerinden ilaç ve diğer sağlık ürünlerinin satışı, bireylerin rekabet amacı taşıyan ticari reklamlar yoluyla yanlış bilgilendirildiği, hastalığını/rahatsızlığını tedavi edeceğini düşündüğü ilaçlara hekim tarafından kontrol ve tetkikleri yapılmadan, reçetesi olmadan, rastgele ve denetimsiz şekilde ulaşabildiği bir kanal açtı.          

Özellikle, zayıflama ürünlerinin, saç dökülmesine yönelik ürünler ve cinsel fonksiyon bozukluklarına ilişkin ürünlerin yaygın olarak internet kanalı ile sunumu bireyleri çoğunlukla hayati risk ile karşı karşıya bıraktığını biliyoruz.

Bu internet sayfalarının güvenilir ve doğru bilgiler verdiklerini kabul etsek dahi, ulaşılan bilginin analizi ve bireyin sağlık durumuna uygunluğu konusunda hekim ve eczacının rehberliği şarttır. İnsan sağlığını doğrudan etkileyen bu ürünlere erişim esnasında, ürünlerin kullanım şekli, miktarı ve süresi hakkında kişiye açık ve net bir bilgi verilmesi ve mutlaka kişiye özgü bilgilendirmelerin yapılması gereklidir.

İnternet üzerinden gerçekleştirilen satışlarda söz konusu danışmanlık ve bilgilendirmenin yaşama geçirilmesi mümkün değildir. Eczacı ilaçların ve sağlığa ilişkin ürünlerin hastalıklara ve insan vücuduna etkileri, birbirileri ve gıdalarla etkileşimi ve ilaçla tedaviden en iyi sonuçların alınması konusunda yetkinliğe sahip asli sağlık mensubudur.”dedi.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA