• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İlaç fiyatlarında büyük düşüş olacak
28 Eylül 2009 Pazartesi 09:30

İlaç fiyatlarında büyük düşüş olacak

Konya Eczacılar Odası Başkanı Harun Kızılay, Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliğin
Konya Eczacılar Odası Başkanı Harun Kızılay, Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliğin, neredeyse bütün ilaçların fiyatlarının yüzde 40'a kadar düşmesine neden olacağını söyledi. 
    
Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulunda görüşülen ve Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki değişikliğin bayram öncesi yapıldığını anımsattı. 
    
Tebliğin yurt dışı fiyat ve ilaç listesi ile ilaçlardaki iskontolara ilişkin hükümleri sonucu büyük bir fiyat düşüşü beklendiğini ifade eden Kızılay, ''Bu uygulama sürüdürülebilir bir uygulama değildir. Uygulama ilaç sektörünü büyük sorunlarla karşı karşıya bırakacak'' dedi.
     Kızılay, ilaçlardaki karlılık oranının zaten çok düşük olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     ''Değişiklikle birlikte neredeyse bütün ilaçlarda yüzde 40'a varan bir fiyat düşüşü yaşanacak. Bunu Türkiye'deki 24 bin eczanenin karşılayabilmesi mümkün değil. Kira ve personel giderleri son yıllarda çok arttı. Türkiye'de 24 bin eczanede yaklaşık 100 bin kişi çalışıyor. Önümüzdeki süreçte eczacıları çok sıkıntılı günler bekliyor.''
     İlaç sektörünün bu büyüklükte fiyat düşüşünü kaldıramayacağını, sektörün zaten çok zor durumda olduğunu, yüksek fiyat düşüşlerinin büyük hasarlar oluşturacağını savunan Kızılay, şöyle devam etti:
     ''Bu değişiklik, çok sayıda eczanenin kapanmasına neden olacaktır. Yakın gelecekte kronik hastalıklarda ve hayati öneme sahip bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların üretilememesi veya ithal edilememesi gibi bir tehlikeyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu yeni fiyat düşüşleriyle birlikte eczacıların stoklarındaki ilaçlar devlet tarafından bedelsiz olarak kamulaştırılmıştır. Bu fiyat indirimiyle birlikte eczanelerin kaybetmiş oldukları ciro sonucu, tahmini yıllık zarar 1 milyar lirayı bulacaktır.''
    
     -SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDEKİ DEĞİŞİKLİK
    
     Resmi Gazetenin 18 Eylüldeki sayısında yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde, bazı ilaç gruplarında uygulanacak indirim oranlarının kapsamı genişletildi.
     İlaçların baz iskonto oranları orijinal ve jenerik ayrımı yapılmaksızın yüzde 11 olarak uygulanıyordu. Buna ek olarak, 20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan eşdeğer grubu olanların perakende satış fiyatı 10 TL'nin üzerinde olan ve jeneriği olmayan orijinal ilaçlara yüzde 24 baz iskonto yapılacak.
     Tebliğde, Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesinde fiyat değişikliği yapılan ilaçlarla listeye eklenen ilaçlar da yayımlandı. Tebliğin yurt dışı fiyat ve ilaç listesine ilişkin hükümleri 14 Eylül 2009 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. İlaçlardaki iskontolara ilişkin hükümler ise tebliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasından 45 gün sonra yürürlüğe girecek.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA