• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İl Genel Meclisi İvriz Hitit Anıtının korunmasına karar verdi
07 Ocak 2010 Perşembe 14:04

İl Genel Meclisi İvriz Hitit Anıtının korunmasına karar verdi

İvriz Hitit Anıtının koruma altına alınması için, Rolöve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik elemanlarınca hazırlanacak teknik rapor, proje ve maliyet raporları doğrultusunda belirlenecek değerler üzerinden..
Milattan önce 1200 yıllarında Hitit İmparatorluğunun sona ermesiyle Asurların M.Ö. 8.yy da Kuzey Suriyeyi ve Güney Anadoluyu ele geçirmesi arasında kalan dönemin mimarlığı ve görsel sanatı Geç Hitit dönemi olarak tanımlanır.Tuvana kralı Varpalavasın İvriz çayının yanına yaptırdığı kaya anıtı oldukça etkileyici ve önemlidir.Burada bilinçli olarak Hitit Kaya Anıtları geleneğinin M.Ö. 1.bin yılda yeniden canlandığı görülmektedir.Bu tip anıtlar çay kenarlarında doğal kaya üzerine bağımsız olarak yapılmışlardır.Tek veya çok figürlü ve Geç Hititlerin kullandığı hiyeroglif yazıtlar eşliğindedir.Bahçe saray özelliğinde olan bu yerlerde Kral aynı zamanda baş rahiptir.420*240 cm ölçülerindeki anıtta kabartma tekniğiyle figür ve yazıtlar yontularak yapılmıştır.Kompozisyonda Rahip Kral Varpalabas, karşısında daha büyük ölçülerde bir elinde üzüm salkımı, diğer elinde buğday demeti tutan tanrı Tarhundasa dua etme pozisyonundadır.Hiyeroglif yazıtta” Ben sarayda bir Prensken bu asmaları diktim.Tarhundas bunlara bereket ve bolluk versin” denilmektedir.Anıtta Hitit geleneğinin yanı sıra Asur, Arami ve Frig sanatının sentezini görmek mümkündür.
 
İvriz kaya kabartması bu günkü haliyle üzerinde otların çıktığı bazı yerlerinde özellikle gözü ve burnu üzerinde kurşun tahribatlarının bulunduğu görülmektedir. Kabartmanın bulunduğu zemin üzerinde ana kayanın üst ve arka kısmından sızan su sızıntıları ile siyahlaşmalar ve bazı bölgelerde mantarlaşmaların olduğu tespit edilmiştir.  Geçmiş yıllarda özellikle kabartmanın bulunduğu ana kayanın sol yönünde büyük bir çatlak olup, beton ile kapatılmıştır. Geçmiş yıllarda anıtın kurtarılması ile ilgili olarak Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından alan ile ilgili olarak proje çalışmaları yürütülmüştür.
 
Anıtı tabiat şartlarından ve diğer etkenlerden korumak için öncelikle restorasyon ve konservasyon ile ilgili bir ön rapor hazırlanması ve daha sonra anıtın tüm ana kaya ile birlikte üzerinin örtülerek koruma altına alınması gerekmektedir.
 
Söz konusu İvriz Hitit Anıtının koruma altına alınması talebi ile ilgili olarak, Rolöve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik elemanlarınca hazırlanacak teknik, proje ve maliyet raporları doğrultusunda belirlenecek değerler üzerinden İl Özel İdaresi Yatırım Programına alınması komisyonca uygun görülmüştür.
 
Akparti Selçuklu İl Genel Meclis Üyesi Safinaz İĞNELİ    : BAŞKAN

Akparti Meram İl Genel Meclis Üyesi Doğan ÇİFTKAT : BAŞKAN YARDIMCISI

Akparti Hadim İl Genel Meclis Üyesi Mehmet ÜNAL : SÖZCÜ

Akparti Hüyük İl Genel Meclis Üyesi Turan PEKER    : ÜYE

MHP Bozkır İl Genel Meclis Üyesi Kamil AKKOYUN          : ÜYE 

 

İl Genel Meclisi Kararı:

Konya İl Genel Meclisi, Ocak ayı 4. birleşiminde İvriz Hitit Anıtının korunması talebini gündemine alarak, Meclis Kültür ve Turizm Komisyonunca hazırlanan rapor doğrultusunda, İvriz Hitit Anıtının koruma altına alınması için, Rolöve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik elemanlarınca hazırlanacak teknik rapor, proje ve maliyet raporları doğrultusunda belirlenecek değerler üzerinden,  İl Özel İdaresi Yatırım Programına alınmasına oy birliği ile karar verildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA