• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İki sınır kapısını birden kapattı
08 Aralık 2011 Perşembe 16:53

İki sınır kapısını birden kapattı

Suriye, Mardinin Nusaybin İlçesinden Türkiyeye açılan Nusaybin ile Şanlıurfa'dan açılan Akçakale sınır kapılarını bu sabahtan itibaren bakım ve onarım yapıldığını gerekçe göstererek kapattı.
Yayladağ, Cilvegözü ve Öncüpınar sınır kapılarında ise sorun yaşanmıyor.
Nusaybin ile Suriye arasında bulunan Nusaybin Sınır Kapısı, bu sabah saatlerinde Suriye tarafından bakım ve onarım çalışması yapıldığı gerekçesiyle tek taraflı olarak giriş- çıkışlara kapatıldı. Suriye’ye geçmek üzere sınır kapısına gelenler, kapının kapatıldığı öğrenince şaşırdı.
 
SURİYE İKİ KAPIYI BİRDEN KAPATTI
Nusaybin Kaymakamı Murat Girgin de kapının kapatılması üzerine Suriyeli gümrük yetkilileriyle görüşme yaptıklarını söyledi. Girgin, "Suriyeli yetkililer, onarım ve bakım çalışmalarını gerekçe göstererek kapıyı kapattıklarını söyledi. Bizim tarafta memurlarımız şu anda görevlerinin başında. Bizim tarafta herhangi bir sıkıntı yok. Suriye tarafı kapıyı açması halinde geçişler normale dönecek" dedi.
Bu arada, Suriye’ye geçiş yapmak üzere Nusaybin Sınır Kapısı’nda, aralarında Suriyeliler’in de bulunduğu yaklaşık 100 kişi pasaport işlemlerini tamamladıktan sonra Suriye’nin sınır kapısını açmasını beklemeye başladı. Türkiye tarafında kalan Suriye uyruklu bir kişi, akraba ziyaretine geldiğini bu sabah Suriye’ye dönmek üzere geldiği sınır kapısından içeri alınmadığını belirterek, "Buraya akraba ziyaretine gelmiştik. Şimdi sınır kapısı kapandı biz burada kaldık. Ayrıca bizim pasaportumuzun süresi 2 gün kaldı. Artık ne yapacağız bilemiyoruz. İnşallah en kısa zamanda sınır kapısı açılır ve evimize döneriz" diye konuştu.
 
SURİYE'YE GİDECEK VATANDAŞLAR UYARILDI
Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçiş yapan Türk vatandaşları, seyahatlerini gündüz saatlerinde yapmaları, akşama kalmadan bu ülkeyi terk etmeleri konusunda uyarıldı. Valilik de, vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça Suriye’ye gitmemelerini istedi.
Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler, Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının güvenliği konusunda sıkıntılar yaşandığını belirtip, "Son zamanlarda Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçen TIR’larımız, ticari araçlarımız, otobüsler ve özel otomobiller güvenlik nedeniyle çok ciddi anlamda problemle karşı karşıya kalmaktadırlar. Vatandaşlarımızın özellikle akşam saatlerinde Suriye topraklarını kullanmamalarını, eğer transit olarak gideceklerse de erken saatlerde çıkışlarını tamamlamalarını öneriyorum" dedi.
Hacdan dönen Türk vatandaşlarına yönelik Suriye topraklarında saldırılardan büyük üzüntü duyduğunu hatırlatan Kaymakam Güler, "Vatandaşlarımız, kendi güvenliklerini çok daha ciddi anlamda ön plana çıkarsınlar. Akşam saatlerinde Suriye sınırlarında bulunmasınlar. Bu konuda vatandaşlarımızın bilgisine sunmak üzere gerekli yasal çalışmayı tamamlamak üzereyiz. Vatandaşlarımızın bu önerileri dikkate almalarını istiyorum" diye konuştu.
 
HATAY VALİLİĞİ: ZORUNLU OLMADIKÇA SURİYE’YE GİTMEYİN
Hatay Valiliği de yazılı açıklamayla Kaymakam Güler’in açıklamasına benzer yönde uyarılarda bulunup, Türk vatandaşlarının zorunlu olmadıkça Suriye’ye seyahat etmemelerini istedi.
Valilik açıklamasında, "Son günlerde Suriye’ye seyahat eden vatandaşlarımıza ve araçlarına yönelik olarak artarak devam eden saldırılar yaşanmaktadır. Suriye’de güvenliği etkileyen olumsuz gelişmeler çerçevesinde, kamu düzeninin sağlanmasında yaşanan sıkıntılar ve can güvenliği açısından ciddi riskler taşıdığından dolayı, vatandaşlarımızın zorunlu sebepler dışında Suriye’ye seyahat etmekten kaçınmaları uygun olacaktır" denildi.
 
SINIRDAN GEÇİŞLER NORMALE DÖNDÜ
Öte yandan, Suriye’nin sistem değişikliği adı altında Türk TIR’larına yönelik akaryakıt ve geçiş ücretlerinde yaptığı artışların ardından dün başlayan geçişlerde bir aksama olmadığı gözlendi. Ancak nakliyeciler, aldıkları ücretin büyük bölümünü Suriye’ye vermek zorunda kaldıkları için bu ülkeye taşımacılık yapmak istemediklerini söyledi.
Cilvegözü Sınır Kapısı’na gelen TIR sürücüsü Ahmet Uçar, "Yapılan artışlarla Suriye’ye gidiş ve gelişimiz toplamda bin 500 doları geçiyor. Götürdüğümüz yük karşılığında 2 bin dolar aldım. 500 dolar için bu yol ve sıkıntı çekilmez hale geldi. Artık Suriye’ye ve bu ülke üzerinden başka yerlere çalışmak istemiyorum. Avrupa hattına çalışacağım" dedi.
TIR sürücüsü Mehmet Kaplan ise Dubai’den dönüş yaptığını ve yol boyunca herhangi bir sıkıntı yaşamadığını belirterek, Türkiye’ye gelmek için yeni uygulama ile tüm vergileri ödediğini söyledi. Suriye’den çıkış yapan TIR’lar, Cilvegözü Sınır Kapısı’nda seri çalışmalara rağmen zaman zaman 4 kilometreyi bulan kuyruk oluşturdu.
 
SURİYE TIR’LARINA DA ZAMLI TARİFE
Suriye’nin Türk TIR’larına karşı başlattığı vergi, mazot farkı, geçiş ücretlerindeki artış üzerine Türkiye de Suriye plakalı TIR’lara zamlı tarife uygulamaya başladı.
Cilvegöze Sınır Kapısı’ndaki gümrük yetkilileri, Türkiye üzerinden transit geçiş yapacak olan Suriye plakalı taşıtlardan mütekabiliyet esasına göre (TonxKm.x0.02 Euro) ücret tahsil edilmesine başlandığını bildirdi. Ayrıca Suriye plakalı taşıtların teknik özellikleri, ağırlık boyu ve standartları yönünden de kontrollerinin yapıldığı, 20 yaş üstü TIR’ların geçişine izin verilmediği belirtildi....
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA