• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İİT ülkelerini birlik olmaya çağırdı
13 Mayıs 2013 Pazartesi 18:17

İİT ülkelerini birlik olmaya çağırdı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu "Mali ile dayanışma içinde olmamız sadece ahlaki değil, aynı zamanda tüm İİT üyesi ülkelerin politik sorumluluğudur" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Mali Temas Grubu Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Mali yönetimine olan desteğini yineleyerek, İİT ülkelerini birlik ve beraberlik içinde olmaya çağırdı.
Davutoğlu, İİT'nin Cidde'deki merkez binasında başlayan ve başkanlığını İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yaptığı toplantıda, "İİT, büyük bir aile. Biz kendi ailemiz içerisinde sorunlarımızı çözmeliyiz. Mali ile dayanışma içinde olmamız sadece ahlaki değil aynı zamanda tüm İİT üyesi ülkelerin politik sorumluluğudur" diye konuştu.  
Mali'de büyük bir kültürel tarihin yattığını hatırlatan Davutoğlu, "Kuzey Mali'de camiler, Timbuktu'da Ahmet Baba Kütüphanesi yok ediliyor. Buraları geçtiğimiz yıllarda ziyaret etmiştim. Bu kültürel değerlere saldırılar asla kabul edilemez. Bu değerlerin korunabilmesi için İİT olarak yardım edilmeli. Biz Türkiye olarak her türlü yardıma hazırız" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin bu zorlu süreçte Mali'ye yaptığı yardımların süreceğini vurgulayan Davutoğlu, İİT'ye üye ülkelerin ve finans kurumlarının, hazırlanan 2/13-2014 sürdürülebilir yardımlar paketi çerçevesinde Mali'ye yardım etmesini istedi.
Türkiye'nin Mali'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunmasına büyük önem verdiğini belirten Davutoğlu şunları söyledi:
"Mali krizi başladığı günden bu yana, kardeş ülke olarak oradaki kardeşlerimize yardım elimizi uzattık. Uluslararası arenada dikkatleri Mali'ye çekmeye çalıştık. Afrika Birliği'nin Bağışcılar Konferansı'na katılarak çeşitli yardımlarda bulunduk. Türkiye olarak, Mali'nin toprak bütünlüğünün ve milli birliğinin güvence altına alınması, demokratik düzenin kurulması ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanması yönündeki çabalarımızı sürdürüyoruz."
Konuşmasında milli uzlaşının önemine de değinen Davutoğlu, tarafların silahlarını bırakması, düşmanlıkların sona erdirilmesi ve terörist gruplarla ilişkilerin tümüyle kesilmesi gerektiğini vurguladı.
Davutoğlu ayrıca Türkiye'nin bir sonraki Mali Temas Grubu Toplantısı'na ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağını ifade etti. 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA