• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İftar ve sahur sofraları için öneriler
01 Ağustos 2011 Pazartesi 15:35

İftar ve sahur sofraları için öneriler

Diyetisyen Aslı Cemile Özatan, Ramazan'da sağlıklı beslenme için mutlaka sahura kalkınması gerektiğini belirtti. İftarda ise tüm gün yenilmesi gereken şeylerin tek bir öğüne sığdırılmasının...
Diyetisyen Aslı Cemile Özatan'ın yazısı:

RAMAZAN'DA BESLENMEYE DİKKAT!
 
Sıcacık pideler, peynirler, hurma, güllaç! Uzun süren kuyruğa rağmen sıcacık pideyi elinize aldığınızda, sevdiklerinizle birlikte özenle kurulmuş sofralarda iftarı beklemek, ağza bir hurma atarak orucunuzu açmak, güzel bir yemeğin ardından güllaçla ağzı tatlandırmak hepimizin yüzünde gülümsemeye sebep olmaz mı? Ramazan farklı anlamlar yükler bazılarımızın hayatına oruç tutmayanlar bile bayılırlar Ramazan sofralarına kalabalıkta dostlarla yenilen güzel yemeğe kim hayır diyebilir ki! Ancak bu ay kilo kontrolü açısından en tehlikeli aydır. Ramazanda kilo almamak için beslenmenize çok özen göstermelisiniz.

Sağlıklı olmak ve bu sağlığın devamlılığı için ekmek ve tahıl, et ve kurubaklagil, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyve grupları olarak ayrılan temel besin gruplarından mutlaka her gün tüketmelisiniz. Bir ay süren Ramazan boyunca öğün sıklığı azalır balık yerine daha çok et, sebze yerine daha çok pilav börek, meyve yerine de tatlı yendiği için metabolik hız yavaşlar ve kilo almaya başlanır. Ramazanda kilo almamak için mutlaka sahura kalkmalısınız

Normal günlük hayatımızda nasıl azar azar ve sık sık beslenmemiz gerekiyorsa ramazanda da bunu sürdürmeliyiz. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Bunun için öğün sayısı arttırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemelidir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle Sahurda uyanılarak protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklemeli... Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.
Bu sene Ramazan'ın ağustos ayına denk gelmesi sebebiyle oruç tutan kişiler yaklaşık 16 saat açlık ile karşı karşıya kalacaklar. Bu açlık süresi içinde kan şekeri düşer. Eğer kişiler sahura da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük değerlere ulaşır. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi kan şekerini dengelemek için mutlaka uygulanmalıdır.

İftarda ufak bir başlangıç
İftardan sonra vücut tüm hücreler, sinir sistemi ve beyin için glukoz formunda enerji almak ister. Meyveler şeker için iyi kaynaklardır. Meyve olarak tükettiğiniz şeker düşük olan kan şekerinizi normal seviyeye getirmek için yeterli kaliteye sahiptir. Meyve suları ve çorba da su sağlamak ve mineral dengesini sağlamada yardımcıdır. Dengesiz ve çok fazla miktarda şerbetli tatlılar eklenmiş bir diyet sağlıksızdır.

Ramazanda kilo almamak için;
•    Gece yatarken niyet edip uyumayın, mutlaka sahura kalkın.
•    İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğüne sığdırmayın
•    Bol su içmeyi unutmayın
•    Tatlı tercihlerinizi sütlü tatlı olarak yapın
•    Meyve sebze tüketiminizi arttırın
•    Haftada 2 kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın
•    İftardan 1-2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışın
•    İftariyelikler genelde yüksek yağ içerir bu sebeple hergün tek bir seçim yapın örneğin bir gün tereyağ- bal diğer gün 2-3 dilim sucuk  diğer gün peynir- zeytin gibi
•    Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz
•    Yavaş yemeye çalışın ve mutlaka iyi çiğneyin


ÖRNEK RAMAZAN PROGRAMI

Sahur seçenekleri
•    1 su bardağı kadar haşlama makarna ile peynir veya yoğurt yenilebilir.  
•    1 dilim az yağlı börek, 1 kase yoğurt ve az şekerli komposto
•    1 tost,1 bardak süt ve 1 meyve
•    2 Dilim ekmek, 1 dilim peynir, 1 yumurta, 1 meyve, 2 kuru kayısı, 2 ceviz
•    1 kase çorba,1 dilim ekmek, 1 tabak sebze yemeği, az yağlı yoğurt, 1 hurma
 
İftar
 
1 bardak ballı-limonlu su
2 hurma veya 3 kuru kayısı
2-3 zeytin veya 2-3 parça ceviz         
1 dilim az tuzlu peynir
1 kepçe çorba
 
•    Çorbadan sonra 10 dk. bekleyin! (Bütün gün boş olan midenizde hazımsızlığı önler ve tokluk hissini arttırır.)

1 avuç içi kadar pide
1 porsiyon et veya tavuklu sebze veya sebze garnitürlü balık-tavuk veya kurubaklagil yemeği
2 dilim ekmek veya 4 kaşık pilav- makarna (kilosuna dikkat edenler eğer yemekten sonra tatlı yiyecekseler pilav-makarna yenilmemesi daha iyi olur)

Saat 21.30-22.00*

1 bardak süt veya yoğurt veya 2 top dondurma
2 porsiyon meyve
Bol su

•    Haftada 2 kez ara öğün yerine sütlü tatlı yenilebilir.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA