• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İdlib’i işgalden kurtarma planı
22 Ağustos 2017 Salı 11:39

İdlib’i işgalden kurtarma planı

ABD, Rusya ve İngiltere muhaliflerin son kalelerinden biri olan İdlib’e operasyon hazırlıklarını hızlandırırken Türkiye muhalifleri ve halkı korumak için yeni bir süreç başlattı.

Türkiye işgalin önüne geçmek için muhaliflere bir dizi önerilerde bulundu: İdlib’te sivil yönetim kurun. Silahlı muhalifleri asayiş polisine devredin. Heyet-i Tahrir Şam’ı feshedin.

ABD, İngiltere, Fransa ve Rusya, Suriye silahlı muhalefetinin elde kalan en büyük kalesi olan Türkiye sınırındaki İdlib şehrine operasyon yapmak için hazırlıklarını hızlandırdı. Batı bu hazırlıkları yaparken İdlib’de etkin olan ülkenin en büyük muhalif çatı yapılanmalarından Heyet’i Tahrir Şam (HTŞ) içindeki eski Nusra Cephesi savaşçılarını bahane ediyor. Yüz binlerce mültecinin son sığınağı olan şehirde 2 milyonu aşkın sivil yaşıyor.

ANKARA DEVREDE

İdlib’e yapılacak herhangi bir operasyon şehirde çok büyük bir insani krizin de kapısını aralayacağı gibi Fırat Kalkanı bölgesini de tehdit edecek. Bu operasyonun önüne geçmek isteyen Ankara İdlib muhalefetiyle temasa geçerek bir takım önerilerde bulundu.

HAYATİ ÖNERİLER

İşte muhaliflere iletilen o öneriler: Şehirde sivil bir yönetim kurulsun ve Suriye Geçici Hükümeti’nin etkinlik sağlaması için alan açılsın. Bu durum uluslararası operasyonun meşruiyetini ortadan kaldırır. Silahlı muhalifler kent merkezinin dışındaki nöbet alanlarına çekilsin. Şehirdeki asayişi Fırat Kalkanı örneğinde olduğu gibi polis devralsın. Cilvegözü’ne açılan Bab el Hava’dan Lazkiye kırsalına uzanan Türkiye sınır hattı Ankara’nın da onaylayacağı bir grubun denetimine verilsin. HTŞ kendini feshederek savaşçılarından isteyenler diğer muhalif gruplara katılsın.

TOPLANTILAR BAŞLADI

Ankara’nın önerilerinin muhaliflere ulaşmasının ardından İdlib merkezinde tüm muhalif grup temsilcileri, sivil toplum örgütleri, aşiret liderleri ve kanaat önderlerinin de katıldığı geniş toplantılara başlandı. Konuyla ilgili belirleyici tavrın, askeri üstünlük kendilerinde olduğu için HTŞ’de olacağı belirtiliyor. HTŞ’nin ise tüm önerileri kabul ettiği ancak fesih talebini reddettiği bildirildi. 

İki defa kendini feshetti

Batı’nın hazırlıklarını yaptığı operasyona gerekçe olarak öne sürdüğü Nusra Cephesi, Temmuz 2016’da organik bağları olan El-Kaide’den ayrıldığını açıklayarak ismini “Şam’ın Fethi Cephesi” olarak değiştirdiğini duyurmuştu. Grup, Halep’in muhaliflerin elinden çıkmasının ardından birçok farklı grubun birleşerek kurduğu HTŞ’nin bileşenlerinden biri oldu ve kendini feshetti. HTŞ’nin liderliğini Ahru’ş Şam’ın eski komutanı Ebu Cabir, askeri kanat komutanlığını ise Nusra ve ŞFC’nin eski lideri Ebu Muhammed el Colani yapıyor.

Özgür polis teftişte

İdlib’te askeri muhaliflere bağlı “Özgür Polis” teşkilatı kurucularından polis amiri Şerif Kitaz, geçen sene görevi başındayken yaralanarak kötürüm kalmasına rağmen polisliğe devam ediyor. “Esed rejimi yıkılıncıya kadar görevimi sürdüreceğim.” diyen Kitaz, yaşadığı zorlukların kendisini Suriye’nin geleceği için çıktığı yoldan döndüremeyeceğinin altını çiziyor

KAYNAK:YENİ ŞAFAK

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA