• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İddianame mahkemece kabul edildi
15 Eylül 2014 Pazartesi 22:18

İddianame mahkemece kabul edildi

İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında 11'i tutuklu 32 emniyet mensubu hakkında hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi.

İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 11'i tutuklu 32 emniyet mensubu hakkında hazırlanan iddianame, İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nda görevli cumhuriyet savcısı Okan Bato'nun hazırladığı iddianameye ilişkin incelemesini tamamladı. 

Mahkeme, aralarında eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu 11'i tutuklu 32 polis hakkında 10 ile 961 yıl hapis cezasının istendiği iddianameyi kabul etti. 

Soruşturma ihbar kabul edilen haberle başladı

Cumhuriyet savcısı Bato, Star Gazetesi'nin bir kupürü ihbar kabul edilerek başlatılan soruşturmada, hazırladığı iddianamede kamu kurumlarında görevli memurların, sanıklarca farklı isim ile meslek grupları adı altında ve asılsız suç isnatları ile 2010- 2013 yılları arasında yasaya aykırı olarak usulsüz dinlendiklerinin tespit edildiğini belirtti. 

Dokuz farklı suçlama yer alıyor

Sanıklar hakkında hazırlanan ve 23 klasörden oluşan iddianamede, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, suç uydurmak, iftira, resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla gerçeğe aykırı belgeler düzenleyip mahkemeleri dinleme kararları vermesini sağlayacak şekilde kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, elde edilen ilgili ilgisiz ya da özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma yoluyla hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek" şeklinde 9 farklı suçlama yöneltildi.

İlk 14 sayfasında, mağdur oldukları öne sürülen 4 kişi, müşteki oldukları belirtilen 27 isim, 11'i tutuklu 32 emniyet mensubunun isim ve adres bilgileri ile suçlama ve sevk maddelerine yer verilen iddianamede, "örgüt"  suçlamasına gerekçe olarak, şüpheliler arasında gösterilen polis memurları Erdinç Sezgin, Mevlüt Çakar ve Emrah Durdu'nun soruşturmanın başlamasının ardından avukat huzurunda alınan ifadelerini gösterildi.

Mesleki hiyerarşi dışı yapılanma

Sanıkların İzmir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü içerisinde meslek hiyerarşisi dışında farklı bir yapılanma kurdukları iddiasına yer verilen dosyada, sanıklara bu yapılanmayla devletin tüm imkan ve olanaklarını kendi amaçları doğrultusunda kullandıkları ifade edildi.

Yasa dışı olduğu değerlendirilen tüm dinlemelerin ilgili kişilere yönelik ileride örgütün amaç ve hedeflerine hizmet etmeye yarayacak ve şantaj unsuru olarak kullanılacak bilgileri elde etmeye yönelik olduğu kanaatinin hasıl olduğu belirtilen iddianamede, eski Batman İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, emniyet müdürü Memduh Tosun, Eski Organize Suçlar Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın, Tarkan Kolik ve Haldun Çabuk hakkında 30 yıldan 961'er yıla kadar hapis cezası talep edildi. 

İddianamede diğer 26 sanık hakkında ise 10 ile 713'er yıl arasında değişen hapis cezaları istendi. 

Olayın geçmişi

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlendiği" yönündeki bir gazetede yer alan habere ilişkin 62 müşteki ile aynı konuyla ilgili idarenin yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmada, 32 emniyet mensubu gözaltına alınmış, zanlılardan aralarında tutuklanmış, 21 kişi ise "adli kontrol" hükmünden yararlandırılarak serbest bırakılmıştı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA