• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İçe Kapanık ve Asosyal Çocuklar
26 Haziran 2021 Cumartesi 17:37

İçe Kapanık ve Asosyal Çocuklar

İçe Kapanık ve Asosyal Çocuklar

 

Asosyallik, kişilerin çevrelerindeki insanlar ile iletişimde bulunmaktan kaçınmaları olarak tanımlanabilir. Asosyal insanlar, kendileri ile vakit geçirmeyi, sosyalleşmeye neredeyse her zaman tercih ederler. Bu durum, hemen her yaş grubunda görülebilse de çocukluk ve ergenlik dönemindeki insanlarda daha yaygın olarak gözlemlenmektedir. Çocuklukta meydana gelen içe kapanıklığın çeşitli sebepleri vardır. Bu sebepleri incelemek, çocuğunuzun davranışlarını anlamanıza yardımcı olabilir. Bu sebeplerden ilki, aile bireylerinin çocuğa söz hakkı tanımaması ve fikirlerini önemsememesidir. Kendini iyi ifade edemediğini ve düşüncelerinin anlaşılmayacağı hissiyatına kapılan çocuk, zamanla sessizleşmeye başlayabilir. Bu durum, okulda söz almama, arkadaşları ile konuşamama gibi durumlara sebep olabilmektedir.

Sebeplerden bir diğeri de çok küçük yaşlardaki çocuklara fazla ‘hayır’ demektir. Erken yaşlardan itibaren istediğini alamayan çocuk hırçınlaşabilir ve iletişim kurmakta zorlanır. Çocukların iletişimsel açıdan gelişmelerinde ebeveynlerin onlarla olan diyalogları ve seçtikleri kelimeler büyük bir yer tutmaktadır. Çocuklarda asosyalliğin başka bir sebebi de küçük yaşta yaşanan travmalar olabilir. Çocuk yaşta doğal afetlere tanık olan, istismara maruz kalan, aile içi şiddet kurbanı olan çocuklarda asosyallik gözlemlenebilmektedir. Çözülemeyen ve aşılamayan bu travmalar, çocuğu kendisi ile baş başa kalmaya ve kimseyle konuşmamaya itebilir. Bu sebepler doğrultusunda ortaya çıkabilecek olan asosyallik, erken fark edildiği takdirde çocuğa yardımcı olmak ve bu durumdan onu uzaklaştırmak daha kolay olacaktır. Bu nedenle ebeveynlerin, çocuklarını asosyal ve içe kapanık olup olmadığı konusunda gözlemlemeleri ve müdahale etmeleri oldukça önemlidir.

cocuklarda-asosyallik-(2).jpg

Çocuğumun Asosyal Olduğunu Nasıl Anlarım?

Çocukların asosyal olup olmadığını tespit etmek için yapılması gereken ilk şey onları gözlemleyerek aşağıda sıralanan belirtileri bulundurup bulundurmadığına bakmaktır. Bu belirtilerden bir veya daha fazlasını uzun süredir gözlemliyorsanız destek almanız en doğru karar olacaktır. Türkiye’nin en büyük online terapi platformu psikologofisi.com’da alanında uzman psikologlar ile görüşerek çocuğunuzun asosyallik problemine yardımcı olabilirsiniz.

  1. Aileyle Vakit Geçirmekten Kaçınma: Eğer çocuğunuz sizin ile oturup sohbet etmekten ve aile buluşmalarına gelmekten kaçıyorsa asosyal olabilir. İçe kapanık çocuk, ailesi ile vakit geçirmek yerine çoğunlukla kendi odasında kalmayı tercih eder.
  2. Okul/Sınıf Arkadaşlarıyla Sorun Yaşama: Asosyal çocuklar, okuldaki sosyal ortama ayak uydurmakta zorlanırlar. Yaşadıkları iletişim problemleri onları yalnız kalmaya itebilir. Eğer çocuğunuzun yaşı küçükse, sınıf arkadaşları tarafından alay konusu bile olabilir. Bu gibi durumlardan haberdar olmak için öğretmenler ile sık sık görüşmeniz önem taşır.
  3. İnternet ve Bilgisayar/Telefon Bağımlılığı: Çocuğunuz sosyal hayattan kopacak kadar telefon veya bilgisayar ile ilgileniyorsa asosyal olabilir. Bu bağımlılık, insanlar ile olan ilişkisini ciddi derecede olumsuz etkilemektedir. Yapmanız gereken, durumun farkına varıp çocuğunuza yardımcı olmaktır.
  4. Evden veya Okuldan Kaçma Denemeleri: Yetersiz iletişim sebebiyle kendini mutsuz ve kapana kısılmış hisseden çocuklar, ortamdan uzaklaşmak isterler. Kendilerini sosyal bir çevreye ait hissetmez ve bir yabancı gibi orada bulunduklarını düşünürler. Eğer çocuğunuz evden veya okuldan kaçmaya çalışıyorsa bunun sebeplerini anlamak için çabalamanız epey önemlidir.

 İçe Kapanık Çocuğa Nasıl Davranacağım?

Belirtileri çocuğunuzda gözlemleyip, çocuğunuzun asosyal olduğuna veya bu şekilde ilerlediğinde içe kapanık olabileceğine kanaat getirdiyseniz bu noktada davranışlarınıza her zamankinden daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Bahsedildiği gibi, telefon ve bilgisayar bağımlılığı çocukları asosyalliğe itebilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için, çocuğunuzun teknolojik araçlarla etkileşimini sınırlandırmanız önemli bir hamledir. Yemek yerken oyalamak için, uykusu gelmediğinde uyutmak için veya yalnız kalmak istediğinizde kendi kendine zaman geçirmesi için çocuğunuza telefon veya bilgisayar vermek onu asosyalliğe itebilir. Çocuğunuzun teknoloji kullanımının sosyal hayatını etkilemeyeceğinden emin olmalısınız. Bunun dışında, fazla ilgili ve endişeli ebeveynler, çocuklarını asosyal olmaya itebilmektedir. Çocuğunuzu korumanız elbette içgüdüsel ve doğru bir davranıştır. Ancak çocuğunuzun diğerleriyle sağlıklı iletişim kurmasını, sosyal hayatı keşfetmesini engellemeniz oldukça yanlış bir tutumdur. Çocuğunuzu sosyalleşmesi için teşvik etmeli ve ona yeni bir sosyal çevre kazandıracak olan spor ve sanat aktivitelerine yönlendirmelisiniz. Bunun dışında, çocuğun sadece sosyal hayatına değil genel anlamda psikolojisine katkı sağlayacak olan iyi bir aile içi iletişim sağlayabilirsiniz. İyi bir iletişim kurmak için çocuğunuzla sık sık konuşmalı, fikirlerini önemsediğinizi ve onu anladığınızı göstermelisiniz. İletişimin minimum olduğu ailelerde bunlar başlangıçta zor olabilse de birlikte yapılan geziler ve oynanan oyunlar iletişimin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu sayede, fikirlerinin önemli ve değerli olduğunu düşünen çocuk, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle daha rahat iletişim kurabilecektir. Çocuğunuzun siz ne verirseniz onu aldığını ve davranışlarınızın onu etkilediğini unutmamalısınız. Ona örnek olmak için sosyal yönünüzü ortaya çıkarın ve onu da sosyalleşmesi için cesaretlendirin.

 

Asosyal Çocuklar İçin Tedavi Yöntemleri

Çocuğunuzun asosyal olduğunu anladığınızda veya şüphelendiğinizde durumu kontrol altına almak için müdahale etmeniz gerekmektedir. Kendi kendinize bunu çözme ihtimaliniz olsa da sorunu tamamen yok edebilmek ve doğru adımlar atabilmek için bir uzmanla görüşmeniz tavsiye edilir. Oyun terapisi ve çocuk bilişsel davranışçı tedavisi etkili olan tedavi yöntemlerindendir. Çocuğunuzun asosyallik problemini aşması için Türkiye’nin en büyük online terapi platformu https://www.psikologofisi.com/ ile  anında uzman psikologlara bağlanabilirsiniz.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA