• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hz. Mevlanaya temsili karşılama
03 Mayıs 2012 Perşembe 22:48

Hz. Mevlana'ya temsili karşılama

Mevlana Celaleddin-i Rumi ve ailesinin Konya'ya gelişlerinin 784. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Mevlana Celaleddin-i Rumi ve ailesinin Konya'ya gelişlerinin 784. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
    
Konya Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen temsili karşılama töreni, Mevlana Müzesi içindeki Gülbahçe'de gerçekleştirildi.
    
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, burada yaptığı konuşmada, Konya'nın ruhu olan bir şehir olduğunu söyledi.
    
Konya'nın ruhunun, varlığının, Selçuklu'nun başkenti oluşu ve Mevlana'nın bu şehri şereflendirmesinden kaynaklandığını aktaran Doğan, ''Hazreti Mevlana Selçuklu'nun başkentine gelmişti. O Selçuklu ki döneminin en iyi mimarisine sahipti. O Selçuklu ki döneminin en büyük ilim adamlarını, irfan sahiplerini şehre toplamayı başarmıştı'' dedi.
    
Hazreti Mevlana'nın bugünlerde üzerinde durulması gereken iki sözünü paylaşmak istediğini vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:
    
''Hazreti Mevlana 'Aynı dili değil ama aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır' diyor ve yine Hazreti Mevlana, 'Biz bu toprağa sevgiden başka tohum ekmeyiz' diyor. Aslında bu iki sözün birleştiği nokta, bize bırakılan emaneti de ifade ediyor. Biz dünyaya Hazreti Mevlana'nın Konya'sından sevgi sunmak zorundayız. Biz dünyaya, Mevlana'nın Konya'sından barış ve hoşgörü sunmak durumundayız. Bunu çeşitli kültürel etkinliklerle yapmaya gayret ediyoruz. İnsanlara hoşgörülü davranarak, bunları yapmaya gayret ediyoruz. Hazreti Mevlana'nın bizden beklediği sorumluluk budur.''
     Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise programa katılanlara ve emeği geçen oyunculara teşekkür etti.
    
Hazreti Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişinin kutlanmasının, Mevlana'nın anlaşılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Akyürek, ''Ama ondan daha önemlisi Hazreti Mevlana'nın yolunda gidebilmek, tavsiyelerine uyan insanlar olmak, Hazreti Mevlana'nın terbiyesini idrak etmek, şehir olarak o ruha sahip olmaktır'' diye konuştu.
    
Konuşmaların ardından temsili karşılama programına geçildi. Programda Hazreti Mevlana'nın babası Sultan'ül Ulema Bahaeddin Veled rolünü Nejat Özyılmazel (Neco), Sultan Alaeddin Keykubat rolünü Payidar Tüfekçioğlu, Sultan Alaeddin Keykubat'ın eşi Gazi Hatun rolünü Özlem Balcı, Hazreti Mevlana rolünü Mert Kurtoğlu, Vezir Celalettin Karatay rolünü Cem Kurtoğlu oynadı.
    
Canlandırmanın ardından oyuncular ve davetliler Mevlana Müzesi'ni gezip, Mevlana'nın sandukası yanında dua etti.

 

 

AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA