• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hz. Mevlana’nın Misafirlerine Mesnevi Sohbeti
09 Aralık 2018 Pazar 17:17

Hz. Mevlana’nın Misafirlerine Mesnevi Sohbeti

Hazreti Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da on binlerce Mevlana dostunun katılımıyla yapılıyor.

Hazreti Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri, Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Uluslararası Mevlâna Vakfı, İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi ve Musıki, Semâ ve Mevlevî Kültürünü Araştırma Merkezi’nin katkısı ile sema törenleri ve birbirinden farklı etkinliklerle devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Vuslat Törenleri kapsamında söyleşiler, konferanslar, musıkî dinletileri ve sergilerin aynı sıra her akşam Mesnevi Sohbetleri düzenliyor.

Anma etkinlikleri boyunca Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda Türkçe’nin yanı sıra İngilizce olarak da gerçekleştirilen Mesnevi Sohbetlerinde her gün alanında uzman isimler, büyük İslam düşünürü ve mütefekkir Hz. Mevlana’nın dünyaya mal olmuş Mesnevisi ve sözlerini ele alıyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi ile birlikte düzenlenen programlar, anma etkinlikleri için Konya’ya gelen yerli ve yabancı misafirlerin de ilgisini çekiyor.

Vuslat Törenlerinin ilk gününde Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı, Ankara Mevlana Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, dinimizde ve medeniyetimizde “Selam” ile Hz. Mevlana’nın yaşamı, eserleri ile sözleri konusundaki bilgi ve birikimlerini katılımcılarla paylaştı.

BİR HEYECAN VE HAREKET KİTABIDIR MESNEVİ

Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Hz. Mevlana’nın yüzyıllar öncesinde kaleme aldığı Mesnevi’nin günümüze gelmesi ve hala büyük ilgi görmesinin asıl sebebinin insanlara ümit, heyecan ve aşkı hissettirmesi olduğunun altını çizerek, “Bir heyecan bir hareket kitabıdır Mesnevi” dedi.

MESNEVİ’NİN İLK 18 BEYTİNİN ORTAYA ÇIKIŞI

Etkinliklerinin ikinci günündeki programa katılan Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yakup Şafak ise Mesnevi’nin yazılış süreci ve günümüze yansımalarını ele aldı. Şafak, “Hüsamettin Çelebi, bir gün Hz. Mevlana’ya siz de bir kitap yazsanız da bizler sizin eserlerinizi okusak deyince Hz. Mevlana elini sarığına atıyor ve bir kâğıt çıkarıp ‘bu bizim de gönlümüze doğmuştu’ diyor. Orada da Mesnevi’nin ilk 18 beyiti yazılı. Mevleviler arasında 18 rakamının büyük önemi vardır” diye konuştu.

Öte yandan, şehrimize gelen yabancı konukların da Mesnevi Sohbetlerine katılmaları ve konuşulanlardan faydalanabilmeleri adına Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kuşpınar da her akşam İngilizce Mesnevi Sohbeti veriyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA