• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hüyüke süt sağım merkezi
02 Ağustos 2011 Salı 16:04

Hüyük'e süt sağım merkezi

Konyanın Hüyük İlçesi Tolca Köyüne Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve Konya İl Özel İdaresi desteğiyle yapılan Süt Sağım Merkezi törenle açıldı..

Konya’nın Hüyük İlçesi Tolca Köyü’ne Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve Konya İl Özel İdaresi desteğiyle yapılan Süt Sağım Merkezi törenle açıldı. Törende, süt sağım merkezi ile organik çilekte büyük ilerleme kaydedilen bölgede hayvancılığın da gelişeceği vurgulandı.

Hüyük İlçe Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan Tolca Köyü Süt Sağım Merkezi, düzenlenen törenle hizmete girdi. Hüyük Kaymakamı Yasin Yunak, Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, Divan Katip üyeleri, MHP Grup Başkan Vekili Yılmaz Ünal, Hüyük Meclis üyeleri Turan Peker ve Gürdal Yorulmaz, İl Özel İdaresi müdürleri, Tarım İl Müdürlüğü temsilcileri ve bölge halkının katıldığı törende, tesislerin, geçim kaynağı hayvancılık olan Tolca Köyü’nün kalkınmasına katkı sağlayacağı vurgulandı.

Maliyeti 152 bin TL olarak tespit edilen projenin yüzde 75’ini MEVKA’nın yüzde 25’ini de İl Özel İdaresi’nin karşıladığını dile getiren Hüyük İl Genel Meclisi Üyesi Turan Peker, işletmeye hazır hale gelen ve köylünün kalkınmasına önemli ölçüde katkıda bulunacak tesislerin hala eksikleri olduğunu, bu eksiklerin de en kısa zamanda giderilmesi için İl Genel Meclisi’nin desteklerini beklediklerini söyledi.

İnsanların doğduğu yerde doyması gerektiğini vurgulayan Hüyük Üyesi Gürdal Yorulmaz da bölgede hayvancılığın desteklenmesi, üreticinin kalkınması ve sulu tarıma geçmek için projelerin önemine değindi. Yorulmaz, “Meclis Başkanıma ve projenin gerçekleşmesinde emeği geçen İl Özel İdaresi’nin personeline teşekkür ediyoruz” dedi.

İl Genel Meclisi olarak önem verdikleri kırsal kalkınmaya örnek olacak ve hayırla anılacak bir eser daha vermenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi ise Süt Sağım Merkezi Projesi’nin kırsal alanda yapılan ilk ve örnek proje olduğunun altını çizdi.

Selvi, şunları söyledi:
“İl Genel Meclisi olarak iktidarıyla, muhalefetiyle bir bütün haline geldik. Kararlarımızı oy birliğiyle alıyoruz. Hedefimiz kırsal kalkınma noktasında insanlarımızı mutlu ve müreffeh yaşatmak için ne gerekiyorsa onu yapmak. Altyapı, yol çalışmaları, sulama, okul, kilitli taş çalışmaları devam ediyor. Bunlar yeterli mi? Yetmez. Biz organik tarımı gerçekleştirmek zorundaydık ve önemli başarılara imza attık. Bunların en önemli merkezlerinden bir tanesi de Hüyük idi. Hüyük’te organik çileklerden tattık, hakikaten başarılı bir şekilde devam ettiğini gördük. İhraç edildiğini biliyoruz. Ama sadece çilek yeterli değil. Kırsal kalkınma için, insanlarımızı yerinde tutabilmek için iyi gelire de ihtiyaç var. Sadece altyapı yeterli değil. Onlara iyi gelir getirecek, en iyi bildikleri işi yapacakları bir de meşgale lazım. İşte böyle tesisler olursa, burada hayvancılık da olur. Ayrıca bağcılığa da girdik, bu sene asma aparatları ve fidanlarını dağıttık. Kiraz, elma, patates çalışmaları zaten devam ediyor. Özellikle dağ köylerinde toprağın durumuna göre analizler yapılıyor. Bu alanda destekler devam edecek. Pazar sıkıntısının çözümü için de merkezde belediyelerle birlikte bir organik pazar kuruyoruz. Ürünler sertifikalı olacak ve herkes kazançlı çıkacak. Konya’da sağlıklı sütü elde edebilmek, işletebilmek için böyle tesislere ihtiyacımız var. Böylesi bir tesisin kurulması için bu tür projeler oluştu, Özel İdamiz destek verdi. Bunlar takdire şayan işler. Eksikleri de tamamlayacağız. Bu tür tesisleri yapmak zorundayız. Kırsal kalkınma olarak topyekun bir heyecan içinde, omuz omuza bunları başarmak için kolları sıvadık. Tesisimiz hayırlı olsun.”

“Kestiğimiz kurdele yalnızca bir kurdele değildir. Burada açılacak kapı, aynı zamanda Avrupa Birliği’ne de açılacaktır” diyen Hüyük Kaymakamı Yasin Yunak da projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Yunak, tesislerin daha sağlıklı süt üretmeye, halk sağlığına, adil ticarete açılan kapı olduğunu ifade ederek, hayırlı olması temennisinde bulundu.

Tören sonunda projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi. Ali Selvi’nin plaketini Hüyük Kaymakamı Yasin Yunak verdi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından davetliler tesisleri gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Hüyük İlçesi Tolca Köyü Süt Sağım Merkezi, 2 adet 5 tonluk tank ve 28 hayvanın aynı anda sağım yapılabileceği süt sağım makinelerinden oluşuyor. Merkezde bir hayvanın ne kadar süt verdiği de kontrol edilebiliyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA