• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hurda indirimi geliyor
16 Mayıs 2009 Cumartesi 10:05

Hurda indirimi geliyor

15 Haziranda bitecek ÖTV indirimi sonrası otomotivde devreye girecek ikinci teşvik paketi hazırlanıyor.
Otomotivde 16 Mart’ta başlayan ÖTV indirimi bitmeden ikinci paketin hazırlıkları başladı. Otomotivcilerin, otomobil satışlarının patlamasını sağlayan ÖTV indiriminin sona ereceği 15 Haziran sonrasında hemen devreye girmesini istediği hurda teşviğine yönelik çalışmalar hızlandı. Otomotiv sektörü için hazırlanan ikinci teşvik paketinde ibre, hurda indirimine döndü. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektörünün ‘ÖTV indirimin süresini uzatmayın yerine hurda indirimi getirin’ talebine değerlendirmeye aldı. Sektörden gelen talepler doğrultusunda ön çalışma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bürokratları, sektörden gelen 16 yaşın üzerindeki araçlara 2 bin 500 lira tutarında hurda teşviği getirilmesi önerisi üzerinde çalışıyor.

BAKANLA GÖRÜŞÜLDÜ

Kabine
revizyonunun ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koltuğuna oturan Nihat Ergün’ün ilk ziyaretçileri otomotiv sektörü temsilcileri oldu. Çiçeği burnunda Bakan ile görüşen otomotiv sektörü temsilcileri, süresi 15 Haziran tarihinde dolacak olan ÖTV indiriminin sektördeki yansıması konusunda bilgi vererek, ÖTV indiriminin süresinin dolmasının ardından, sektöre olan teşviğin yeni bir paket ile desteklenmesini istediler. Otomotiv temsilcileri, yeni Bakan Nihat Ergün’den, ÖTV indiriminin süresinin uzatılması yerine, yüz binlerce araç sahibinin beklediği hurda indiriminin uygulamaya konulmasını talep ettiler.

YENİ TOPLANTI YAPILACAK

Otomotiv
sektörü temsilcilerinin ‘ÖTV indiriminin süresinin uzatılması ile istenilen ilgi sağlanmayabilir. ÖTV indirimi ile gelen talep doyma noktasına ulaştı. Bunun yerine hurda indirimi getirilirse, daha başarılı olur’ değerlendirmesinde bulundukları kaydedildi. Bu çalışma, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e de sunulacak. Eğer her iki bakan da kabul ederse, ÖTV indiriminin süresinin dolmasının ardından hurda indirimi devreye sokulacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektörü temsilcileri ile hafta sonu bir araya gelerek, hurda indirimi ve sektöre getirilecek diğer teşvikler konusunda görüş alışverişinde bulunacak. Ayrıca hurda indirimi konusunda yapılan çalışmalar da masaya yatırılacak. Görüşmelere, Türkiye’de üretim yapan otomotiv firmalarının temsilcilerinin katılacağı bildirildi.

Sektör 16 yaş ve üzerinde istiyordu

Hurda teşviği için uzun zamandır Ankara’nın kapısını aşındıran otomotiv sektörü 2003’teki modelin revize edilerek uygulanmasını istiyor. Sektörün önerisi hurda araçta yaş sınırının 16 ve üzerinde olması. 2003’te piyasayı canlandırmak ve eski araçların yerine yeni araçların alımını teşvik amacıyla, 20 yaşın üzerindeki araçları hurdaya çıkararak yeni araç alanlara ÖTV indirimi getiren yasa uygulamaya sokulmuştu. Yasayla, 2003 yılı sonuna kadar 3.5 milyar lira, 2004’te de 4.5 milyarlık ÖTV indirimi öngörüldü. Ancak suiistimallerin artması nedeniyle Mayıs 2004’te 4.5 milyar liralık indirim tutarı 2 milyar 250 milyon liraya düşürüldü.

Yollarda 16 yaş üzerinde 3.8 milyon araç var

Araç yaşı Toplam Toplam (Milyon içindeki adet) payı (%)

21 yaş ve üzeri 2.3 21

16-20 yaş 1.5 20

11-15 yaş 2.1 15

6-10 yaş 1.8 17

0-5 yaş 3.0 28

Genel toplam 10.8 10
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA